Külügy: 15 magyar van a Gázai övezetben

Startlap - Startlap
A térségbeli nagykövetségek folyamatosan vizsgálják az evakuációs lehetőségeket. Közel ezer kettős és külföldi állampolgár várakozik már a rafahi határátkelőnél Gáza déli részén.

Az ATV Híradó kérdésére Paczolay Máté külügyi szóvivő megerősítette a csatorna értesülését: magyarok is vannak a Gázai övezetben. 

Jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben. A Külügyminisztérium az izraeli-palesztin konfliktus kitörése óta napi szinten folyamatos kapcsolatban áll velük.

A rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak, de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban – áll a Külügyminisztérium az ATV Híradójának küldött válaszában.

A Telex arról ír a BBC nyomán, hogy közel ezer kettős és külföldi állampolgár várakozik már a rafahi határátkelőnél, ahol az egyiptomi oldalon sorakoznak a segélyszállítmányok, amiket a Gázai övezetben használnának fel.

A BBC szerint a hatóságok el akarják kerülni, hogy nagy tömegben induljanak meg a gázai menekültek, mert félő, hogy akkor elnéptelenedne a Gázai övezet.

A Sky úgy értesült, hogy az átkelőt azért nem nyitották még meg, mert Egyiptom az izraeli kormány jóváhagyására vár.

 

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Hamász terrorszervezet kitett egy felvételt a magyar túszról -...

képcím

Magasabb fokozaton a terrorkészültség Magyarországon

képcím

Izrael: Itt az idő, hogy a világ cselekedjen, ne hagyja figyelmen...