Gálvölgyi-ügy: lezárult a vizsgálat, többeket elmarasztaltak

Startlap - Startlap
Két mentőst marasztaltak el Gálvölgyi János ügyében.

Május 12-én zárult le az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vizsgálata, amely megállapította: a mentésirányító hibásan mérlegelt Gálvölgyi János rosszullétekor. A vizsgálatnak következményei is lettek, többen elmarasztalást kaptak, és továbbképzést is tartanak a mentésirányítóknak – írja a Naphire.hu.

Gálvölgyi János még május 10-én lett rosszul, amikor is légzési nehézségekkel kórházba került. Lányai bevitték, mert hiába várták a mentőt, az nem érkezett meg a helyszínre. Bár a rendőrség megszüntette az ügyben a nyomozást, az  ügyészség saját hatáskörén belül újra megnyitotta azt.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) eközben belső vizsgálatot indított. A Naphire.hu kérdésére Győrfi Pál kommunikációs vezető azt mondta:

„Az intézkedések szakmai értékelése szerint a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába (»P1 riasztás«) sorolta. Ennek következtében a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldésére nem került sor. Egy másik mentésirányító az ismételt hívások kezelésekor kommunikációs hibát vétett. A felelősség megállapítása elmarasztalást vont maga után.”

Hozzátette: „A mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti, a nyár folyamán összes mentésirányító csoportunk dolgozói számára kétnapos, intenzív továbbképzést tartunk, amely egyebek mellett jogi, kommunikációs, pszichológiai, és mentés-szakmai elemeket, valamint gyakorlatokat is tartalmaz.”

Címlapkép. Fotocentral

Ez is érdekelhet

képcím

Váratlan fordulat: Gálvölgyi ügyében mégis indul nyomozás

képcím

A kormánypropaganda úgy véli, Nagy Ervin a magyar Zelenszkij - a...

képcím

Erőss Zsolt özvegye Suhajda Szilárd tragédiájáról - fotókon a...