Kijev bepereli Magyarországot a gabonaimport-tilalom miatt

Startlap - Startlap
Ukrajna a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél kezdeményezi, mert "az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben".

Kijev pert indít a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen, amiért saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat – írja a hvg.hu a Politico hírlevele alapján. A hírt Tarasz Kacska gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes jelentette be vasárnap este:

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek, ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást. 

Kacska szerint a három ország nyílt szembenállása Brüsszellel

nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél.

Hozzátette, az uniós intézmények álláspontjának figyelmen kívül hagyása a kereskedelempolitikában “problémát jelent majd az EU számára, hiszen nincs meg az egység”. A pert azért a WTO-nál kezdeményezik, mert

az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben.

Míg Kacska Magyarország döntését pusztán politikai nyilatkozatnak tartja, a lengyel behozatali tilalomról már azt mondta, súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra nézve. Ezért amennyiben Varsóban nem állnak el a döntéstől, Ukrajna kilátásba helyezte a Lengyelországból érkező gyümölcsök és zöldségek behozatalának megtiltását.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Nagy István agrárminiszter pénteken jelentette be, hogy “Magyarország a gazdák érdekében nemzeti hatáskörben” dönt az ukrán behozatali tilalom fenntartásáról és annak kiterjesztéséről egy szélesebb termékkörre. A rendelet, amelynek értelmében szombattól tranzitszállítás kivételével nem hozható be Magyarországra Ukrajnából 25 termékcsoport, aznap este meg is jelent a Közlönyben. A tiltás húsra, tojásra, mézre, gabonára, lisztre, olajosmagvakra, kenyérre, zöldségre és borra vonatkozik.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

képcím

Kiderült, mikor lesz az egészségügyi szakdolgozók következő...

képcím

Gulyás Gergely: Egy szuperállam kialakításának kísérlete...