Fura húsvéti népszokások és tökéletes tojáspucolási technika

Startlap - Startlap
Kékpénisz, avagy vicces bolti bakik, retro játékok, a magyar kórházak 100 évvel ezelőtt. Többek között ezekről olvashatsz könnyed, vasárnapi hírösszefoglalónkban.

Nemzetek furcsa húsvéti népszokásai

Az alábbi írásban 10 ország 10 húsvéti népszokását veszik sorra, és a lista rögtön egy magyar szokással indul, amiről egészen eddig nem is gondoltuk volna, hogy mások szemében különös lehet. De aztán csupa számunkra ismeretlen hagyomány következik: gigantikus rántották, halál tánc, narancsért lopott csókok.

A tíz pixelnyi fehérnemű nagyon fontos vitája

Ha követted a múlt heti híreket, te is értesültél arról, hogy mi történt Nagy Blankával a DK kampánynyitója után: Pilhál Tamás kormányközeli újságíró befotózott a szoknyája alá, aztán kitette a képet a Facebookra. Upskirting – angol nyelvterületen így hívják azt, amit Pilhál csinált, az Oxford-szótárban is szerepel, Magyarországon viszont még nincs neve.

Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Erre a jelenségre a magyarok nemcsak a szót, hanem a megfelelő reakciót sem ismerik. Az NLCafé itt olvasható cikkében bemutatják Gina Martint, akinek hatására az upskirting bekerült a bűncselekmények közé.

10 vicces boltos baki 

Nem mindegy, hogy tanya a Bakonyban, vagy banya a takonyban – tartja a mondás, és hát tényleg nem az. Kékpenész helyett kékpénisz, sertés szárny, eladó férfiak: összeválogatták a legjobb félreírásokról készült fényképeket a magyar közértekből. 

Retro játékok a szocializmusból

Te is zöldségeset játszottál a homokozóban, mert csak körtés meg szőlős homokozóformák voltak az oviban? Vagy te inkább a Moncsicsidet babusgattad? Szavakkal elég nehéz leírni, milyen játékokra gondolunk, mert orvosi táska, fejlesztő játékok meg gyereksátor például ma is van, de a mostaniak egyáltalán nem olyanok, mint amilyeneket annak idején árultak.

Fotó: J. Russell Gilman/Archive Photos/Getty Images

Ha erre a cikkre kattintasz, és megnézed a képeket, biztos, hogy jó néhányszor megcsap majd az a bizonyos “ó, ilyenem nekem is volt” pillanat.

Rithnovszky János, a félkarú vak hadirokkant, a magyar vakvezető kutyák kiképzésének atyja

89. évemet taposom, de még átugrom a küszöböt is! A múltkor is átugrottam, és akkorát estem, mint egy ólajtó

– így nyilatkozott nemrégiben Rithnovszky János, aki 21 évesen, 1952-ben súlyos balesetet szenvedett katonaként: egy akna közvetlenül mellette robbant fel. János megvakult, részben elvesztette hallását, szaglását és egyensúlyérzékét, valamint fél karját. A robbanás füstje örök életére beleégett a bőrébe, egy lila foltot hagyva maga után.

Ekkor még senki se gondolta volna, hogy ez a fiatal katona majd ledimplomázik, négyszer nősül, könyvet ír, és megalapítja a magyar vakvezetőkutya-kiképzést. Rithnovszky János regényes életének történetét itt olvashatod el.

A magyar egészségügy 100 éve: a szerencsés betegek többen osztoztak egy ágyon, a többieknek a föld jutott

1917. október 27-én Magyarország népességének elsorvadása címmel tartottak a hazai népegészségügy helyzetéről konferenciát. A dolog elég fontos volt, mert habár a népesség most is fogy, de akkoriban a világháború és az irtózatosan rossz kórházi ellátás miatt a helyzet kétségbeejtő volt:

Magyarország népességének közvetlen háborús csökkenése együttesen közel 2 millió főre tehető

– állapította meg 100 évvel később a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotó: Smith Collection/Gado/Getty Images

A konferencia tanulságairól, valamint a század elejére jellemző orvosi ellátásról ebben a cikkben olvashatsz további érdekfeszítő részleteket.

Számoljunk le a neuroszexizmussal: a nők agya pont olyan, mint a férfiaké

Te is találkoztál már azokkal a tudományosnak beállított érvelésekkel, miszerint a férfiak meg a nők különbségei idegrendszeri alapon magyarázhatók? Na ezt hívják úgy, hogy neuroszexizmus, és az egész elmélet egy tudományosan megalapozatlan mítosz csupán, ennek ellenére mélyen meggyökerezett a gondolkodásban.

Ebben a remek cikkben Gina Rippon kognitív idegtudós elmagyarázza, miként szövik tele a nemi különbségek kutatásának történetét a módszertani hibák. Ezen kívül az is kiderül a szövegből, hogy az ördög ma sem alszik, legfeljebb politikailag korrektebbé vált: míg régen a női létformát nemes egyszerűséggel alantasnak titulálták, ma már selyempapírba csomagolják az ellentmondásos, biologizáló szexizmust.

Íme a tökéletes tojáspucolási tehnika – nincs többé idegbeteg kaparászás

Mi imádjuk a főtt tojást, de utáljuk megpucolni, és minden alkalommal, amikor elkészül, imádkozunk, hogy megint rendesen viselkedjenek, és ne jönnön le a héjával együtt a fehérje kétharmada is. Ebben a cikkben bemutatnak egy olyan technikát, ami úgy tűnik, véget vet a rémálomnak: egy pohár és fél deci víz segítségével csoda történik.

Fotó: iStock

A trükkös tehnikáért ide kattints, mi már nagyon várjuk, hogy kipróbálhassuk.

Ez is érdekelhet

képcím

Képeken a hét jelentősebb hírei

képcím

Kiszámolták, hány forintot jelenthet a nyugdíjasoknak Orbán...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát