Kiemelt Hírek 2017. október 02.

Függetlenséget akar a katalánok 90 %-a

Kiemelt Hírek 2017. október 02.
2,26 millióan mentek el szavazni vasárnap.

Az előzetes eredmények szerint a szavazók 90 %-a a katalán függetlenségre szavazott a vasárnapi – spanyol kormány által illegálisnak mondott – népszavazáson.

2,26 millióan mentek el szavazni, ez 42,3 %-os részvételi arányt jelent.

Fotó: MTI/AP/Bob Edme

A szavazáson történt rendőri túlkapások miatt két szakszervezet és több csoportosulás keddre sztrájkra szólított fel. Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy “ütőképes válaszra” van szükség az elnyomással szemben. Emellett hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, az UGT viszont hétfőn készül döntést hozni a munkabeszüntetésről. Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

Fotó: MTI/EPAAndreu Dalmau

A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolás lehetőségéért folytatott küzdelemben, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.

Mint arról korábban beszámoltunk a spanyol kormányfő vasárnap esti nyilatkozatában kijelentette: „nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában, az állampolgárok pedig megállapíthatták, hogy a jogállam erős és hatályos”. Mariano Rajoy szerint „megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amelyet minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni”.

 

Fotó: MTI/EPA/Adria Ropero

Címlapfotó: MTI/EPA/Susanna Saez

Keresés az oldalon