Havazás: sok riasztást kaptak a tűzoltók

Startlap - Startlap
Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz esethez riasztották az egységeket, amelyeknek a leggyakrabban kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk. Két autópályán és két főúton balesetek nehezítik a közlekedést. Dunántúl több térségében nehezen járhatók az utak. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kisebb késések várhatók.

Sok riasztást kaptak a havazás miatt a tűzoltók: főként kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez kérték segítségüket – közölte a katasztrófavédelem csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, szerda este és az éjszaka főként a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon sok munkát adott a tűzoltóknak a téliesre fordult időjárás és a havazás.

Ilyen volt a havazás Budapesten csütörtök hajnalban:

Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.
Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.

Havazás: sok riasztást kaptak a tűzoltók

Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.
Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.
Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.
Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.
Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.
Férfi havat lapátol egy behavazott rákospalotai utcán 2023. december 7-én.
Motorvonat a behavazott Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2023. december 7-én.
Elektromos roller egy behavazott rákospalotai utcán 2023. december 7-én.
Fotó megosztása:

Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz esethez riasztották az egységeket, amelyeknek a leggyakrabban kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk – jelezték.

Ilyen beavatkozásokra volt szükség például Tokodaltáró és Dorog között a 10-es, Bakonyszentkirály és Veszprémvarsány térségében a 82-es, Mánfánál a 66-os és Hőgyésznél a 65-ös főúton.

Az 1-es főúton Biatorbágy közelében, Nagykovácsiban, a Nagykovácsi úton a hó és a jég súlya alatt több fa is veszélyesen belógott az úttest fölé.

A Verőce és Magyarkút közötti úton, Somogy vármegyében, Kapoly és Lengyeltóti térségében, a fővárosban elsősorban a budai kerületekben, valamint a káposztásmegyeri Farkaserdő utcában a közúti, a Sárbogárdhoz tartozó Rétszilason pedig a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák – sorolták.

A közlemény szerint Budapesten, a XIV. kerületi Szikszó parkban egy mintegy tizenöt méter magas fa kifordult a földből és egy társasház oldalának dőlt, a IV. kerületi Galopp utcában parkoló gépkocsira borult egy fa, Budafokon a Plébánia utcában pedig egy távközlési oszlop dőlt az úttestre.

Többször kellett az úton keresztbe fordult, árokba csúszott és felborult járműveknél is segíteniük a tűzoltóknak: szerda este például a 81-es főúton Mórnál, a 13-a főúton pedig Csépnél tűzoltódaruval mentettek ki az árokból egy-egy nyerges vontatót.

Hajnalban Sárbogárdon, a Köztársaság úton lecsúszott az úttestről egy autóbusz hátulja, Szabadszállásnál, az 5214-es úton pedig egy kisteherautó sodródott árokba – írták.

Balesetek nehezítik két autópályán és két főúton a közlekedést

Az Útinform csütörtök reggeli közlése szerint balesetek nehezítik az M1-es és az M7-es autópályán, valamint a 3-as és az 53-as főúton a közlekedést – tájékoztat az MTI.

Azt írták, hogy az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán, Mosonmagyaróvár és Lébény között egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze. A 149-es kilométernél a belső sávot lezárták, emiatt torlódik a forgalom.

Az M7-es autópályán Letenye felé, a 202-es kilométernél a korlátnak hajtott egy személygépkocsi, jelenleg a leállósávon zajlik a helyszínelés.

A 3-as főúton Mezőkövesd és Mezőnyárád között egy autóbusz és két személygépkocsi karambolozott, ezért a 145-ös kilométernél egy sávon, irányonként váltakozva halad a forgalom.

Szintén a 3-as főúton két személygépkocsi ütközött össze Gyöngyösnél, ezért a 83-as kilométernél félpályás lezárás van érvényben – írták.

Az 53-as főúton Soltvadkert határában, Selymesnél az oldalára borult egy mikrobusz, rendőrök irányítják a forgalmat.

Komárom-Esztergom vármegyében kisebb hóátfúvások miatt két alsóbbrendű út nem járható: a Kömlőd-Tata és a Tardos és Bikolpuszta közötti útszakaszt lezárták.

A Budakalászt, Dobogókőt és Esztergomot összekötő utat a 21-es és a 33-as kilométer között fakidőlések miatt lezárták – közölte az Útinform.

Dunántúl több térségében nehezen járhatók az utak

Kidőlt fákhoz, árokba csúszott autókhoz, elakadt kamionokhoz riasztották a tűzoltókat a csütörtök reggeli órákban – jelentették az MTI vármegyei tudósítói.

Veszprém vármegyében fa dőlt a 82-es főútra Cseszneknél, amely a fél útpályát elfoglalja. A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a 82-es főutat lezárták a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek elől, Kádártánál, Zircnél Nagyesztergárnál visszafordítják ezeket.

A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint az éjszaka többször is riasztották fakidőlésekhez a tűzoltókat.     

A Zala vármegyei Csapi és Zalasárszeg között szerdán két autóbusz akadt el a havas úton, az egyikben gyerekek is utaztak. Miután a zalakarosi tűzoltók kivontatták a két járművet, ugyanazon a helyszínen később újabb két autóbusz és egy kamion is elakadt, amelyeket szintén ki kellett menteni.

Zalabérben egy kidőlt fa betörte egy autó szélvédőjét, Zalaegerszegen szintén parkoló autóra esett egy nagyobb méretű faág, Kisbucsában, továbbá Zalaszentgróton két helyszínen is úttestre dőlt fákat távolítottak el a tűzoltók.

Somogy vármegyében többfelé havazik, de elzárt település nincs – közölte Óvári Timót, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Beszámolt arról, hogy a vármegye tűzoltóinak szerdától csütörtök reggelig 87 beavatkozásuk volt a hó miatt, ebből 77-szer kidőlt fa, tíz esetben baleset miatt kellett vonulniuk.

Vas vármegyében megszűnt a csapadék, minden út járható, a főutak burkolata sónedves, az alsórendű utakon még előfordulnak havas, latyakos szakaszok. Kedd éjszaka és szerdán összesen 5-10 centiméternyi hó hullott, újabb havazásra egyelőre nem számítanak.

A tömegközlekedésben nem voltak fennakadások, egyes vonatok szerdán 20-30 perces késéssel közlekedtek.

Fejér vármegyében csütörtökön reggel 8 óráig több mint nyolcvan helyszínen avatkoztak be a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. Vármegyeszerte főként a lehullott hó súlya miatt kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez kérték az egységek segítségét.

Sárbogárd-Rétszilasnál kidőlt akácfák akadályozták a vasúti forgalmat hajnalban, a sínekről ötven ágat motoros láncfűrésszel távolítottak el. Hajnalban Sárbogárdon egy utasok nélküli autóbusz hátulja lecsúszott az útról, a buszmegálló tartotta meg, a járművet tűzoltódaruval húzták vissza az útra.

Gánt-Kőhányásnál elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat.

Tolna vármegyében lezárták a 63-as főutat Bikács belterületén.

Több mint 24 órája folyamatosan takarítják Budapest közútjait az FKF munkagépei

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Budapest útjait jelenleg 66 szóró és hókotró géppel takarítja az FKF szigorú prioritási sorrendben: először jönnek a hidak, a felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek.

Az éjszaka folyamán 61 téli célgéppel takarították az úthálózaton lehullott havat, valamint preventív szórást végeztek, hogy a hó már alásózott utakra hulljon, nehezítve ezzel az útpályák lefagyását – ismertették.

A közleményben hangsúlyozták: a fővárosban a hóeltakarítás többszereplős feladat, az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, és a társasházaknál a lakóközösségnek kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz takarításáról.

A közművek tudatta azt is, hogy az FKF kiemelt feladata a téli időszakban a főváros több mint 5000 kilométer hosszúságú szilárd burkolatú útjainak, közjárdáinak, közlépcsőinek, kerékpárútjainak, közel 30 millió négyzetméternyi felületnek a síkosságmentesítése.

Kisebb késések várhatók csütörtökön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Bár komolyabb fennakadást nem okozott a havazás, kisebb késések előfordulhatnak csütörtökön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren; ajánlott korábban kiérni a repülőtérre az utasoknak – tudatta a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint az intenzív havazás ellenére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zavartalanul üzemel, mindkét futópálya nyitva van, korlátozásokat nem kellett bevezetni.

A “havas flottájuk” folyamatosan takarítja a futópályákat, a gurulóutakat és az előteret – tették hozzá, azzal együtt, hogy a gépek jégtelenítése miatt azonban a nap folyamán folyamatosan várhatók kisebb késések.

Az utasokat arra kérték, hogy az időjárásra tekintettel a megszokottnál korábban induljanak el a repülőtérre, hogy az esetleges forgalmi akadályok ellenére is időben, a gép indulása előtt legalább két órával érkezzenek meg a 2. terminálra.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

"El tudja hitetni, hogy aranyos, kedves, szelíd állat" - egy...

képcím

Nagy robbanást videóztak Tatabányán a lángoló házon dolgozó...

képcím

Ötven hókotró takarítja folyamatosan Budapest úthálózatát