Fotókon az elmúlt évtizedek március 15-i ünnepségei

Startlap - Startlap
Képeken mutatjuk a múlt század március 15-i ünnepségeit - a Fortepan gyűjteményéből válogattunk.

Március 15. az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, Magyarország nemzeti ünnepe.

A Fortepan képei közül válogatva 1947-től 1989-ig mutatunk képeket az elmúlt évszázad megemlékezéseiről: 

Fotókon az elmúlt évtizedek március 15-i ünnepségei

Fotó megosztása:

A forradalom ötvenedik évfordulójának idején, 1898-ban merült fel először, hogy törvénybe iktassák az ünnepet. Az 1898. évi V. törvény erről rendelkezett, de ekkor még az 1848. évi törvények megalkotása, továbbá az április törvények elfogadása volt a központi elem. 

Közel a 80. évfordulóhoz, csak 1927-ben döntöttek úgy, hogy ne az április 11-én elfogadott törvények adják az ünnep lényegét, hanem március 15. eseményei. 

Az 1930-as években már a Hősök terén ünnepeltek a nemzeti ünnepnapon.

1945 márciusában a nyugati országrészben még harcok dúltak, azonban Szegeden a Független Kisgazda Párt képviseletében Balogh István római katolikus pap és a kommunista Rákosi Mátyás közösen emlékezett a forradalom évfordulójára. Az Ideiglenes Nemzeti Kormány pedig nemzeti ünneppé nyilvánította március 15-ét. Az 1947-től a kommunista hatalom saját előképét akarta látni az 1848-as forradalomban, s 1848 eszméivel együtt sajátította ki a megemlékezéseket is – fogalmaz a múlt-kor történelmi portál

1947-ben imár a Parlament előtti Kossuth téren rendezték meg az addig soha nem látott, óriási tömegeket mozgató ünnepséget, amelyen Rajk László belügyminiszter mondott ünnepi beszédet – a központi transzparens üzenet pedig ez volt: „Le a nép ellenségeivel!” Az 1948. évi centenáriumi megemlékezésen ugyanitt Tildy Zoltán köztársasági elnök és Nagy Imre, az országgyűlés elnökének jelenlétében Rákosi Mátyás, a Magyar Kommunista Párt főtitkára mondott beszédet. 

A következő években a nemzeti trikolór színeit immár határozottan elnyomta a vörös– teszi hozzá a lap.

Kiemelt kép: Fortepan/Urbán Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Karácsony: A tavasz mindig legyőzi a telet

képcím

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi