Formálisan megszűnt a Fidesz-kétharmad, roppant izgalmas időközi választás elé nézünk

Startlap - Startlap
A motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc halála miatt aktuálissá vált időközi választásnak hatalmas szimbolikus tétje lesz. Hírösszefoglaló.

Formálisan megszűnt a Fidesz-kétharmad, roppant izgalmas időközi választás elé nézünk

A múlt pénteken motorbaleset szenvedett fideszes Koncz Ferenc halálával 133-ról 132-re csökkent a kormánypárti képviselők száma a parlamentben, így papíron megszűnt a Fidesz kétharmada. Papíron, ugyanis két képviselő a valóságban erősen bonyolítja a helyzetet. A tisztaújvárosi központú körzetben így időközi választást kell majd tartani, aminek óriási lesz a szimbolikus tétje. Az ország egyik legfurcsább választókerületéről van szó, egy szokatlanul erős Fidesszel, kiszámíthatatlanná vált Jobbikkal, és olyan ellenzékkel, aminek a két nagyágyúja jelen sincs. Ebben a cikkben bemutatják, mit érdemes tudni Koncz Ferenc különös körzetéről, ahol az elhunyt képviselő elődje egyébként nem más volt, mint a jogerősen börtönbüntetésre ítélt fideszes Mengyi Voldemort Roland

WHO: a koronavírus-válság „egyre rosszabbá, rosszabbá és még rosszabbá válhat”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn genfi központjából arra figyelmeztetett: a vírus “továbbra is az első számú közellenség”, mégis túl sok ország vett fel rossz irányt, ami súlyos következményekkel járhat. Minderről bővebben itt írnak.

Az állami kórházellátó feleannyiért vett lélegeztetőgépeket, mint a külügy, ahol három stadion árát költötték el az irdatlan sok gépre

Azt korábban is tudtuk, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) durván bevásárolt lélegeztetőgépekből, de most kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is vett néhány ezer ilyen berendezést. Csakhogy míg a kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy főleg ismeretlen hátterű cégektől, és sokkal drágábban. Azt, hogy miért volt szükség annyira sok gépre, amit itthon egyszerre még csak működtetni sem lehet, azzal indokolták, hogy “emberélet nem múlhat pénzen”. De ez egész egyszerűen nem igaz. 

Újraírta a kormány a lakáskiadás szabályait, de az, hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd, még csak most dől el

Fotó: Smith Collection/Gado/Getty Images

Hétfőn benyújtotta a kormány a rövid távú lakáskiadás újraszabályozásáról szóló törvényjavaslatát. Az indítvány időbeli korlátozást tesz lehetővé, és a kezdeményezés értelmében az, hogy az Airbnb térnyerése miatt szükséges módosításokból mit és hogyan vezetnek be, az egyes önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Az Airbnb-vel foglalkozók szerint a szigorú időkorlát az iparát végét jelenthetné, de Budapest és a nemzetgazdaság sem profitálna a tervből. A 30-40 százalékban feketén futó piac kifehérítéséhez pedig az Airbnb együttműködése kellene. Érdekel a téma? Akkor erre a linkre kattints.

Hadházy Ákos kilógatott egy EU-s zászlót a kocsija ablakán, feljelentették

A független képviselővel szemben a kijárási korlátozások megszegése miatt indított szabálysértési eljárás végére pontott tett a rendőrség, azonban újabb feljelentést kapott. Szél Bernadett hasonlóan járt. Részletek itt.

Tananyag lesz a magyar biológiaórákon a járványtan

A szeptembertől hatályba lépő módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettantervek alaposan átírják a magyar középiskolák biológiaoktatását. Az órákon új, izgalmas témakörök kapnak helyet, a címben említett járványtan a számos módosítás közül csak egy. A változásokról itt olvashatsz tovább.

Nem azokban a megyékben ugrott a legnagyobbat a fiatalok munkanélkülisége, ahol gondolnánk

Miközben egyre másra születnek az új koronavírus gazdasági hatásait elemző írások, arról kevés szó esik, miként befolyásolta a járvány a fiatalok munkaerőpiaci lehetőségeit. Ezt a hiányt pótolja a HÉTFA Kutatóintézet új gyorselemzése, amelynek eredményeit ebben a cikkben ismertetik.

Megtalálták Naya Rivera holttestét: a rendőrök szerint a színésznő az utolsó erejével kisfiát mentette ki az erős áramlásból

Azonosították azt a holttestet, amit a kaliforniai Piru-tóban találtak, így már biztos, hogy Naya Rivera, a Glee színésznője testére bukkantak rá, aki pár nappal ezelőtt tűnt el, miután csónakázni indult négyéves kisfiával. Az eset fejleményeiről ebből a cikkből értesülhetsz.

Íme a világ 10 legnépszerűbb autója

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

A koronavírus-járvány az új autók piacát is átírta: a pandémia okozta válságra különböző módokon reagáltak az egyes autógyártók, nem mindenki zuhant egyformát, így érdekes helycserék történtek az első tízben.

Erős szél hűsíti a hétvége időjárását

Mivel a csütörtökön átvonuló hidegfront után tartós áramlás alakul ki a Kárpát-medence térségében, a kánikula egyelőre nem tér vissza. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Ez is érdekelhet

képcím

Debreciner: Kósa Lajos 8 éven át diplomásnak hazudta magát

képcím

WHO: Valószínű, hogy Európa a járvány végső fázisához...

képcím

Koronavírus itthon: 39 928 új fertőzöttet igazoltak a hétvégén