Finnország keddtől a NATO tagja

Startlap - Startlap
A hírt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelentette be hétfőn, Brüsszelben.

Finnország kedden a NATO 31. tagjává válik  – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn, a tagállamok külügyminisztereinek másnap kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján.

Jens Stoltenberg tudatta: a finn lobogót kedd délután vonják fel a szövetség brüsszeli központjánál. A norvég politikus leszögezte: Finnország csatlakozásával a NATO erősebbé válik, és ahogy a csatlakozás révén biztonságosabb hellyé válik Finnország, növekszik a csatlakozásra váró Svédország biztonsági környezete is.

Helsinki teljes jogú tagsága előtt az észak-atlanti szövetségben azután nyílt meg az út, hogy múlt csütörtökön utolsó NATO-tagállamként a török parlament is jóváhagyta a bővítést.

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kellett fogadnia és ratifikálnia kellett a szervezet bővítését. Svédország esetében – a magyar és a török jóváhagyás híján – ez még nem történt meg.

(MTI)

 

Címlapkép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás Gergely: Egy szuperállam kialakításának kísérlete...

képcím

Pressman: Világszerte aggódnak a magyar helyzet miatt - A hét...

képcím

Orbán szerint Putyin nem háborús bűnös, Ukrajna nem szuverén...