Ferenc pápa elismerte, hogy papok és püspökök apácákat zaklattak

Startlap - Startlap
Az egyházfő szerint ma is zajló folyamatról van szó.

A pápa az Egyesült Arab Emírségekből hazatérőben a repülőgép fedélzetén újságíróknak beszélt erről, egyúttal afelől biztosított: dolgozik azon, hogy megoldást találjon a problémára – írja az MTI.

Ez jelenleg is zajlik

„Kétségtelen, hogy (…), az egyházon belül voltak már papok, akik ezt csinálták (…), vannak olyan papok és püspökök is, akik már csináltak ilyet” – mondta a katolikus egyházfő a Vatican News nevű hírportálon megjelent, apácák zaklatásáról szóló panaszokkal kapcsolatban.

Attól tartok, hogy ez továbbra is fennáll. Nem arról van szó, hogy véget ért, amint az ember észreveszi

– vélekedett.

Hosszú az út

A katolikus egyházfő felfüggesztett tisztségéből vagy kizárt papokat a papi rendből, vagy néhány, “e jelenséggel szorosan összefüggő” női szerzetesrendből. „Kell még valamit tenni? Igen. Megvan a szándékunk ehhez? Igen. De ez hosszú út” – fogalmazott. Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nőkkel szembeni rossz bánásmód általános probléma, és akképpen vélekedett, hogy „az emberiség még nem érett”, és a nőt továbbra is “másodrendűnek” tartja, ami egyes országokban a nők meggyilkolásához vezet.

A szentszéki napilap is megszólalt az ügyben

Az apácákkal szembeni szexuális és hatalmi visszaélések esetének szentelte februári számát a L’Osservatore Romano szentszéki napilap női melléklete, amelynek főszerkesztője, Lucetta Scaraffia azt kérte az egyháztól, hogy ne hagyja figyelmen kívül a jelenséget.

Ez is érdekelhet

képcím

50 év után leleplezték az Omega egyik leghíresebb dalának a...

képcím

Egy pályakezdő tanár nyílt levele Orbán Viktornak: "A...

képcím

Négy fiatal halt meg a tapolcai vonatbalesetben