Félt bevallani a munkás, hogy véletlenül lyukat fúrt az űrhajóba – már csak az űrben derült ki

Startlap - Startlap
Fogott egy kis ragasztót és munkához látott...

Múlt héten érkezett a hír, hogy egy kisebb lyuk keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson, akkor azt gondolták, hogy egy mikrometeor becsapódása okozta, illetve az is felmerült, hogy valaki az űrben fúrta meg az űrhajó testét.

Mostanra azonban kiderült, hogy egészen más áll a hátterében.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás a Szojuz MSZ-09 űrhajón. A részletek ismertetésekor Rogozin egyebek között azt mondta: “ez egyszerűen egy szakember által elkövetett műszaki hiba, a felületen egy megcsúszott fúrófej nyoma látható”, és nem zárta ki a szándékos károkozást sem.

Azaz egy munkás véletlenül lyukat fúrt, majd miután nem merte bevallani, megpróbálta eltüntetni a nyomokat. Ez remekül sikerült neki, mert úgy beragasztotta, hogy a hermetikussági teszteken is átment, sőt, egy kilövést és két hónapot kibírt űrbéli körülmények között is. De még az orosz ragasztóanyagok sem tartanak örökké, idővel beszáradt, a légnyomás pedig kilökte a helyéről.

A lyuk két milliméteres volt, az űrhajósok nem kerültek veszélybe miatta, de levegő szökött el az állomással nemrég összekapcsolt Szojuz személyszállító űrhajón keresztül, ahol a lék keletkezett. A rést már lezárták ideiglenesen. A repülésirányító szakemberek dolgoznak a tartós javítás mikéntjén.

 

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Sosem látott filmet mutatunk az elhunyt Magyari Béláról