Félbeszakították Orbán Viktorék brüsszeli konferenciáját

Startlap - Startlap
A rendőrség lépett közbe a brüsszeli MCC által szervezett konferencián, melyen az európai szélsőjobb ismert arcai mellett Orbán Viktor is felszólalna.

A kezdés után két órával állíttatták le a rendőrök a Brüsszelben megrendezett Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája által szervezett gyűlésen az elkövetkező két napban felszólalt volna Nigel Farage konzervatív brit politikus és Orbán Viktor is. A brüsszeli polgármester mindent megtett, hogy a konferencia ne kerülhessen megrendezésre a városban: a rendezvényt korábban két helyszínen is visszautasították.

Nigel Farage konzervatív brit politikus.
Nigel Farage konzervatív brit politikus. Forrás: AFP

Kedd délelőtt, a kezdés után két órával érkeztek a brüsszeli rendőrök a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciára (National Conservativism Conference), írja a Politico. A szervezőket arról tájékoztatták, hogy az eseményt megszakítják, mivel az a közrend megzavarására alkalmas. A helyi MCC vezetője, Anthony Gilland szerint a rendőrség indoklása többek között egy bejelentett ellentüntetésre hivatkozott, melyen a demonstrálók rendbontást okozhatnak.

Korábban Emir Kir, a brüsszeli kerület polgármestere úgy nyilatkozott a Politico-nak, hogy mindent meg fog tenni az esemény betiltása érdekében. A rendezvénynek nem volt könnyű otthont találni: az MCC és az Edmund Burke Alapítvány által szponzorált jobboldali gyűlést korábban két brüsszeli hotel is elutasította.

Orbán Viktor az Európai Tanácsban.
Orbán Viktor az Európai Tanács épületében 2024. március 22-én. Forrás: AFP

A szervezők csalódottságukat fejezték ki az esemény félbeszakítása miatt. “Tudtam, hogy nem fognak szívesen látni Brüsszelben”, mondta Nigel Farage, akinek még sikerült színpadra állnia. Ugyanakkor megköszönte az eseménynek otthont adó Claridge Hotel tulajdonosának közreműködését, akit “egy bátor tunéziai férfinak” nevezett. A magyar származású szociológus, Frank Füredi “vacak diktatúrának” nevezte az eseménynek helyszínt adó országot, ahol technikai okokra hivatkozva tesznek politikai lépéseket.

A rendezvény sorsa jelenleg bizonytalan. Délután fél háromkor a Sky News tévécsatorna elcsípte a távozó Nigel Farage-t, aki úgy nyilatkozott: “hamarosan bezárnak, ezért úgy döntöttem, diszkréten távozok”. Ugyanakkor a brit hírportál helyszíni tudósítója szerint a beszédek továbbra is folytatódnak az épületben, ami rendőrségi blokád alatt áll. A távozókat nem engedik vissza a hotelbe. Amennyiben a magyar miniszterelnök megtarthatja beszédét, arra holnap fog sor kerülni.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán reagált a történtekre. Azt írta: “Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják.” A bejegyzésben hozzátette: “nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!”

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szintén a Facebook-oldalán írt arról, hogy kedden 16 órakor Orbán Viktor, a lengyel Mateusz Morawiecki és a francia Fabrice Leggeri is felszólal az Európai Parlamentben.

Címlapfotó: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Ódor Lajos Orbán Viktor kijelentéséről: "Nagyon nem szerencsés"

képcím

Orbán: Baloldali, háborúpárti ember követte el a merényletet...