Kiemelt Hírek 2020. július 21.

Falus András szigorítana a beutazási szabályokon és bezárná a strandokat

Startlap Kiemelt Hírek 2020. július 21.
A minap már Szlávik János sürgette a maszkviselés fokozását, most az MTA immunológusa csatlakozott hozzá, de ennél továbbment: nyugtalanítóan nyilatkozott arról, miért speciális Magyarország helyzete a járvány szempontjából, és miért kiemelten veszélyesek a strandok. Hírösszefoglaló.

Falus András szigorítana a beutazási szabályokon és bezárná a strandokat

Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja az InfoRádiónak elmagyarázta, mi a gond a beutazási szabályokkal, miért jelentenek különösen nagy problémát a strandok, és miért van Magyarország jelenleg különleges helyzetben. Minderről bővebben itt írunk.

Sikerült megállapodni az EU költségvetéséről és a helyreállítási csomagról

A pénteken elkezdőtött 90 órás tárgyalással majdnem rekordot döntöttek, de végül a tagállami vezetők elfogadták az unió 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagotRészletek itt.

A kormány elvenné a szakrendelőket az önkormányzatoktól

325 millióért szerződött a belügy Boston Consulting Group tanácsadócég magyar leányvállalatával, hogy reformjavaslatot készítsen az egészségügy átalakításáról. Ennek részeként megjelent egy kérdőív, amelyet alig 3 héten belül szándékoznak kitöltetni 140 ezer egészségügyi dolgozóval, plusz kiértékelni is. Az irányított kérdésekkel megtömött felmérésből rögtön kitűnik, hogy nem valódi kutatásról van szó, sokkal inkább a tervezett reformok legitimálásáról. A kérdőívből ugyanakkor felsejlenek a kormány elképzelései az egészségügy jövőjéről. Ezek közül a legnyugtalanítóbb a centralizációs szándék: nagyon úgy tűnik, hogy a szakrendelők miniszteri kézbe kerülnének, és a beszerzéseket is központosítanák. Ebben a cikkben  dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző értekezik a témáról.

Orbán Viktor és Simicska Lajos kibékültek? 

A G-nap óta, vagyis több mint öt éve először fordult elő, hogy Simicska Lajos állami pénzhez jutott: a tulajdonában álló Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-nek is leesett abból a 45 milliárdból, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség osztogatott szét vidéki szálláshelyek között. Részletek itt.

Ügyvédje szerint csak csalást követett el a pátyi boncmester: kiderült, miért vitte haza az emberi maradványokat

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Megszólalt dr. Magyar György, R. Dénes védője, aki azért vállalta el a pátyi boncmesterként elhíresült férfi ügyét, mert úgy látja, egy adósságban úszó kisember hibázott, akiből aztán az ország egyik leggyűlöltebb figurája vált. Magyar vitatja a gyanúsítást, és helyretett néhány félreértést az üggyel kapcsolatban. Ha kíváncsi vagy, mit mondott, kattints ide.

EU-s pénzzel megtömött szállodákat adott el Putyin-közeli orosz családnak a Semjén Zsolt vadászatát finanszírozó vállalkozó 

Megunta a Balaton partját, és új településeken terjeszkedik tovább az a Rahimkulov család, amelynek feje, a gazpromos múlttal rendelkező Megdet Rahimkulov az USA fekete listáján is szerepel, mint Kremlhez közel álló üzletember. A hosszú ideje nálunk élő oroszok ezúttal Farkas Józseffel kötöttek üzletet, aki egyrészt remekül szokott szerepelni állami tendereken, másrészt ő volt az, aki Semjén Zsolt svédországi luxusvadászatainak költségeit rendre kifizette. Az adásvételben érintett szállodák korábban jelentős állami vagy európai uniós segítséget kaptak. Bővebben.

Megaberuházás épül Hegyeshalom mellett: gigantikus agrár- és ingatlankomplexumot terveznek Bezenyére

Egy egymillió eurós projekt keretében hatalmas gyümölcsfeldolgozót, logisztikai központot, ezer lakást, hotelt, szupermarketet, egyéb üzleti ingatlanokat, de még új szennyvíztisztítót is építenek pár év alatt a határ menti 1400 lelkes településre. A beruházásról erre a linkre kattintva olvashatsz.

2500 bankfiók tűnt el Magyarországról

A 2008-as válság előtt még több mint 4400 bankfiókunk volt, de ez a szám is csupán átlagosnak számított európai összevetésben. Azóta viszont drámaian romlott a helyzet, és a 4400 fiók közel 60 százaléka kámforrá vált. Mi áll a jelenség hátterében? 

Letartóztatták a párt, akik kastélyuk előtt állva pisztollyal fenyegették a tüntetőket St Louisban

Június végén járta be a netet az a fénykép, amely egy tüntetés során készült St Louisban, és amelyen egy filmbeillő jelenetet alkotva a férj féleautomata fegyverrel, felesége pisztollyal fenyegette a tömeget műreneszánsz palotájuk előtt. Az ügyész nem értékelte a történteket, a helyi kormányzó viszont védelmébe vette a párt. Részletek itt.

Este érkezik az újabb hidegfront

Fotó: Terry Fincher/Mirrorpix/Getty Images

Kedd este újabb hidegfront közelíti meg az országot, amely intenzív záporokat, zivatarokat hoz magával. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Keresés az oldalon