Belföld 2020. július 21.

Falus András szigorítana a beutazási szabályokon

Startlap Utazás Belföld 2020. július 21.
A szakember úgy véli, nem biztonságos olyan országok szomszédjának lenni, ahol fokozódik a járvány.

Az uszodák járványügyi szempontból különösen veszélyesek, és még a zsúfolt strandokon is maszkot kell viselni – figyelmeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Falus András úgy véli, szigorítani kellene a Magyarországra történő beutazások ellenőrzését, mivel a környező országok járványügyi statisztikái – kiváltképp a piros besorolást kapott Ukrajna adatai – óvatosságra intenek.

Falus András arra hívja fel a figyelmet, hogy a Covid-fertőzések száma világszerte napi negyedmillió fővel növekszik, ráadásul Magyarország épp egy olyan régióban található, ahol a jelek szerint a vírus második hulláma vette kezdetét. A szakember ez utóbbi kialakulásának hátterében a határnyitásokat, elsősorban az utazások újraindulását feltételezi – ezért tartaná fontosnak a szigorítások bevezetését.

Az immunológus szerint egyértelmű, hogy a hazai számok emelkedése a nyitásnak köszönhető.

Bezárná a strandokat

A hazai helyzetről nyilatkozva elmondta, külön nagy problémát jelentenek a strandok, de nem a maszkviselés hiánya végett, hanem azért, hogy egyáltalán nyitva lehetnek. Fürdés közben, különösen egy nem nyílt vizes strand, vagy uszoda esetében nagy veszélyt lát – fogalmazott Falus András, aki az éttermeket is túlságosan zsúfoltnak érzi.

MTI/AP/Szergej Poljakov

A szakember fontosnak tartaná, hogy ne csak a zárt helyeken viseljünk maszkot, hanem mindenhol, ahol néhány méteren belül több ember tartózkodik.

Falus András úgy véli, a most ismert napi fertőzések száma alapján Magyarország nincs akkora veszélyben, azonban nem igazán biztonságos olyan országoknak a szomszédságában lenni, amelyekben fokozódnak a fertőzések számai – nyilatkozta az Inforádióban.

Keresés az oldalon