Ez volt Áder János újévi beszéde

A köztársasági elnök kerülte, hogy konkrétumokról beszéljen.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-01 08:41

MTI/Szigetváry Zsolt

“Csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent” – fogalmazott a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében.

Mondhatunk nemet, ha kell

Az új esztendőnek számos régi-új elhatározással vágunk neki, a Szilveszter elmúltával azonban néha úgy tűnik, mintha az újévi jókívánságok beteljesülését, az újévi fogadalmak betartását rajtunk kívül álló erők akadályoznák.

Áder János megfogalmazása szerint mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket: az elaljasult közbeszédre, az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetekre.

Kiemelte a környezet védelmét is

 Külső erők nem akadályozhatják meg, hogy nemet mondjunk a “másokra való mutogatásra, a magunk felelősségének palástolására, a mindenkin átgázoló törtetésre, a becstelenségre, mások tisztességének elvitatására”.

“Mondhatunk nemet az igénytelenségre, az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra, a rövidlátó gondolkodásra” – folytatta Áder János. Hozzátette azt is, hogy környezetünk felelőtlen kirablására, a vizeinket mérgező, a levegőt szennyező, a jövőnket felélő kíméletlen valóságra is lehet nem a válasz.

A Kárpát-medencéről, Európáról sem feledkezett meg

“Mint ahogy mondhatunk igeneket is” – emelte ki az államfő. Majd példaként említette, hogy “mondhatunk igent mindarra, amilyennek a jövőt, a magunk és gyermekeink életét szeretnénk látni”. Otthonaink békességére, az egymással való törődésre, a teljesítmény elismerésére, a tisztességes versenyre, a barátainkat segítő jó szándékra is mondhatunk igent – tette hozzá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy “mondhatunk igent a magyar nemzetre, Kárpát-medencei együvé tartozásunkra, a magyar érdekek képviseletére, hagyományaink ápolására, anyanyelvünk megóvására”. Továbbá egy erős Európára, egy erősebb Európai Unióban erős Magyarországra, és mondhatunk igent a tisztább környezetre, vizeink, földjeink, erdeink védelmére – húzta alá.

Áder János beszédében felidézte, hogy a csángó magyarok – ősi szokás szerint – az esztendő első óráiban még ma is házról házra járnak és áldást kérnek a falunak, szülőföldnek, a közös nyelvet beszélőknek, mert tudják: az összetartó közösségben az egyes ember is erősebb.

“Szeressük embertársunkat, vagy azért, mert jó, vagy azért, hogy jó legyen” – idézte Szent Ágostont az államfő, aki beszéde végén boldog új évet kívánt Magyarországnak.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Záporokkal, zivatarokkal érkezik a lehűlés – mutatjuk, hol várható csapadék

agroinform.hu4 órája

Mostanában folyton felébredsz kora reggel, hajnalban? Komoly dolgot üzen a tested

joy.hu6 órája

Kétgólos előnyről és kétszer is vezetve ikszelt a Barcelona

m4sport.hu10 órája

Rádiójeleket észleltek a Vénusz légkörében

szimpatika.hu14 órája

Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja

eurosport.hu15 órája

Felháborodottan küldte el Merkelynek egy nő anyja negatív ellenanyagos leletét

168.hu15 órája

Megbabonázta egy kisbaba az állatkerti gorillát

hirado.hu18 órája

Ötpontos adókönnyítés jön, csökken a munkabérek adóterhe is

forbes.hu18 órája