Ez az igazi gólyahír: Kikeltek a gemenci fekete gólyapár első fiókái - VIDEÓ

Tóbiás és Sára összesen négy utód kikelését várják.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-02 10:52

Kikelt az első két fióka annak a fekete gólyapárnak a fészkében, amelynek életét webkamerákkal követi nyomon a gemenci erdőgazdaság, így az eseményt is élőben közvetítették.

Az első fióka május 1-jén este fél hét előtt néhány perccel kelt ki, a második május 2-án reggel fél 7-kor, további két fióka világra jötte az elkövetkező napokban várható.

A gemenci erdő keselyűsi részén lévő fészeknek Tóbiás, a hím és Sára, a tojó visszatérő lakója. Tóbiás életét 2013 óta lehet figyelni webkamerán keresztül. Ő idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyák közül, március 2-án délután szállt le gemenci fészkére. Sára március közepén jött meg; helyreállították a fészküket, az első tojást március 29-én rakta le a tojó.

A gólyák webkamerás megfigyelése nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az interneten – írták.

A webkamerák képeit figyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek az események egyaránt hozzátartoznak a természet rendjéhez.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe.

Első fióka

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – 2018.05.01.A rövid felállás alatt látni lehet, hogy megérkezett az első fióka! A szülő kicsit meg is taposta. kamera: http://www.ustream.tv/channel/dkPxgsBDkJKközzétette: Éva Kedves

Közzétette: Magyar gólya webkamerák – 2018. május 1.

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – A második fióka 2018.05.02. 6:36

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – A második fióka 2018.05.02. 6:36Black Storks, Gemenc – Second chickMa reggelre kikelt a második fióka is.Kamera: http://www.ustream.tv/channel/dkPxgsBDkJK

Közzétette: Magyar gólya webkamerák – 2018. május 1.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: Gemenc Zrt.

Címkék:

fekete gólya fióka

Mai nap hírei

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu5 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu7 órája

A Ford fejlesztésével nem fog bepárásodni a szélvédőnk

autopro.hu7 órája

Oroszország kimerült

agraragazat.hu7 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com9 órája

Gólrekorddal jutott tovább a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi vb-n

168ora.hu9 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu10 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu11 órája