Ez az igazi gólyahír: Kikeltek a gemenci fekete gólyapár első fiókái - VIDEÓ

Startlap - Startlap
Tóbiás és Sára összesen négy utód kikelését várják.

Kikelt az első két fióka annak a fekete gólyapárnak a fészkében, amelynek életét webkamerákkal követi nyomon a gemenci erdőgazdaság, így az eseményt is élőben közvetítették.

Az első fióka május 1-jén este fél hét előtt néhány perccel kelt ki, a második május 2-án reggel fél 7-kor, további két fióka világra jötte az elkövetkező napokban várható.

A gemenci erdő keselyűsi részén lévő fészeknek Tóbiás, a hím és Sára, a tojó visszatérő lakója. Tóbiás életét 2013 óta lehet figyelni webkamerán keresztül. Ő idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyák közül, március 2-án délután szállt le gemenci fészkére. Sára március közepén jött meg; helyreállították a fészküket, az első tojást március 29-én rakta le a tojó.

A gólyák webkamerás megfigyelése nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az interneten – írták.

A webkamerák képeit figyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek az események egyaránt hozzátartoznak a természet rendjéhez.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe.

Első fióka

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – 2018.05.01.A rövid felállás alatt látni lehet, hogy megérkezett az első fióka! A szülő kicsit meg is taposta. kamera: http://www.ustream.tv/channel/dkPxgsBDkJKközzétette: Éva Kedves

Közzétette: Magyar gólya webkamerák – 2018. május 1.

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – A második fióka 2018.05.02. 6:36

Fekete gólyák, Gemenc, Keselyűs (Sára és Tóbiás) – A második fióka 2018.05.02. 6:36Black Storks, Gemenc – Second chickMa reggelre kikelt a második fióka is.Kamera: http://www.ustream.tv/channel/dkPxgsBDkJK

Közzétette: Magyar gólya webkamerák – 2018. május 1.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: Gemenc Zrt.

Ez is érdekelhet

képcím

Megvert bujáki nő: nyilvános az orvos véleménye

képcím

Hagyott elpusztulni öt gólyafiókát a nemzeti park

képcím

Elérte Afrikát Zoltán, a magyar fekete gólya