Kiemelt Hírek 2018. június 20.

Évekig HIV-fertőzöttként praktizált egy magyar orvos Angliában

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 20.
Hatalmas hiba volt.

Két tucat angliai kórházban is dolgozott az magyar férfi, aki még akkor is tagadta súlyos betegségét, amikor már biztos volt abban.

Az nem derült ki, hogy az orvos mikor fertőződött meg, de 2013-ban jelentkezett a Nottinghami Egyetem kórházába, és akkor már 2012-ről 2010-re írta át a negatív egészségügyi igazolásán a dátumot – írja a Hvg.hu.

2015-ben elvégzett önmagán egy tesztet, ami aztán pozitív volt már. Ezek után a saját vérét egy másik beteg nevén küldte be kivizsgálásra, ekképp próbálva megerősíttetni az eredményt. A minta gyanús lett a labor orvosainak, így el is kezdődött a nyomozás.

Mindezt akadályozta, hogy a doktor rövid időn belül már egy másik egészségügyi intézményben vállalt munkát, szintén félrevezetve a munkáltatót HIV-státuszáról (tette úgy, hogy Nagy-Brittaniában nem feltétlenül lett volna ez akadálya annak, hogy dolgozzon).

Az orvos a bíróságon elismerte a csalást és az okmányhamisítást is. A védője azzal indokolta védence viselkedését, hogy ő félt attól, mit gondolnak az emberek a homoszexualitásáról és a HIV-fertőzöttségéről.

A bíróság végezetül 12 hónapra büntette, két évre felfüggesztve. A bíró igazat adott az ügyvédnek, hogy az orvos azért titkolta a fertőzését és a homoszexualitását, mert szégyellte, másrészt úgy vélte, hogy egy „drákói társadalomból” érkezett Angliába.

Keresés az oldalon