Felszólították a magyar parlamentet: utasítsa el a szuverenitásvédelmi törvénycsomag-tervezetet

Startlap - Startlap
Az Európa Tanács emberi joga biztosa szerint "ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára, a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére". Közben Orbán Viktor hétfő délelőtt a Karmelita kolostorban Charles Michellel, az ET elnökével tárgyalt.

Jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve az a magyar törvényjavaslat, amelynek értelmében Szuverenitásvédelmi Hivatal jönne létre, azzal a hatáskörrel felruházva, hogy kivizsgáljon minden olyan szervezetet vagy személyt, akiről feltételezhető, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti – hangsúlyozta Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi joga biztosa hétfői közleményében, felszólítva a parlamentet, hogy utasítsa el a törvénycsomag-tervezetet.

A strasbourgi testület tisztségviselője szerint a köztársasági elnök által a miniszterelnök javaslatára kinevezett hivatali elnök korlátlan hatáskörrel rendelkezne ahhoz, hogy az állampolgároktól érzékeny adatokat és magáninformációkat kérjen, felügyelet és jogorvoslat nélkül.

“A törvényjavaslat annyira nem átlátható, hogy a létrehozásra javasolt hivatal invazív ellenőrzése felhasználható lenne bárkivel szemben, aki ellenfélnek tekinthető például azért, mert a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenységet folytat” – emelte ki.

Mijatovic emlékeztettet: munkája során többször hívta fel a figyelmet az olyan magyar kormányzati lépések ellen, amelyek önkényesen korlátozzák az emberi jogi, civil szervezetek és jogvédők munkáját az országban. Aggodalmának adott hangot továbbá a végrehajtó szervek túlhatalma és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására irányuló erőfeszítések miatt is.

“Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára, a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére” – hangsúlyozta.

Hozzátette: “az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt a törvényhozás elé terjesztik őket”.

“Felszólítom a magyar parlamentet, hogy utasítsa el ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban” – idézi Dunja Mijatovic-ot az MTI.

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Mindeközben Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét.

A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor. A tárgyaláson Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett.

Ugyanerről számolt be az X-en (Twitter) közzétett posztjában maga Charles Michel is, aki megerősítette: a EU-csúcs előkészítéséről egyeztettek, hozzátéve, hogy “az EU egysége folyamatos erőfeszítést igényel, és ez a legfőbb erősségünk” – idézi a bejegyzést a hvg.hu.

 

 

A lap megjegyzi, Michel útjának hátterében az állhat, hogy a Politico értesülései szerint Orbán Viktor a napokban levelet írt neki, amelyben azzal fenyegetőzik, hogy kisiklatja az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat, ha az uniós vezetők nem kezdenek stratégiai megbeszélésbe a Kijevvel kapcsolatos politikájukról. Az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról vagy a további oroszellenes szankciókról a tagállamok vezetői a december 14-15-i csúcstalálkozón szavaznak majd.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán: Kilenc hónap múlva erősebbek leszünk, mint most

képcím

Bródy János dallal reagált Orbán Viktor évértékelőjére

képcím

Curtis: Én, ahogy eddig is, csak zenélni szeretnék, és nem...