Kiemelt Hírek 2020. július 13.

EU-s pénzből épül a fideszes képviselő badacsonyi borászata

Startlap Kiemelt Hírek 2020. július 13.
Szatmáry Kristóf telkén már messziről látszik két széles, fekete földsáv: a hegyoldal természetes ívét megtörő mesterséges rézsűk, amelyeknek az építkezéssel kapcsolatos dokumentumokban nincs nyoma. Reggeli hírösszefoglaló.

EU-s pénzből épül a fideszes képviselő badacsonyi borászata

Szatmáry Kristóf a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos, aki fiatalon kezdte pályáját, és rendkívül sikeres karriert futott be azóta. Borászati cége több körben összesen 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott az államtól arra, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki. Ehhez saját tőkét is felhasznál, de az, hogy erre honnan van pénze, nem világos. A területről készült légifelvételeken szembetűnő az épületek előtt fekvő két széles, fekete földsáv: úgy tűnik, megtörték a hegyoldal természetes ívét, és támfalak segítségével két mesterséges lejtésű területet alakítottak ki. Ennek sem az építési engedélyben, sem a kivitelezési tervhez készített helyszínrajzban nincs nyoma. A beruházásról Szatmáry nyilatkozott, állítja, minden a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően történt. A projektről ebben a cikkben olvashatsz tovább.

A veszélyhelyzet alatt a stratégiai cégek közé sorolták, de a kormány nem segített, most államosítás várhat rá

Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten jelezte, hogy 50 milliárd forintos kerettel támogatási programot indítanak az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére, hogy az ország önellátóan biztosítsa a védőeszközök előállítását. Mindeközben a Dispomedicor Zrt., amely egy steril orvosi eszközök és műtéti szettek gyártására szakosodott, nagy múltú vállalat, és amely egyike volt annak a százvalahány cégnek, amelyet a kormány a koronavírus-járvány megjelenése után stratégiai fontosságúnak nyilvánított, éppen megy tönkre. Könnyen lehet, hogy a Dispomedicolor volt az egyetlen az összes ilyen cég közül, amelynek tényleg szüksége lett volna a védelemre. De a jelek szerint az állam nem sokat tett ezért: az operatív törzset hiába kérték, nem segített, és egy nemrégiben elfogadott törvénymódosítás nyomán a vállalat jövője az államosítás lehet. A Dispomedicor ügyéről ebből a cikkből tudhatsz meg mindent.

Köddé vált az önkormányzatok 200 milliárdos mentőcsomagja

Belváros-Lipótváros Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának épülete a főváros V. kerületében. (Fotó: MTVA/Bizományosi/ Jászai Csaba)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június elején még arról beszélt, hogy 200 milliárd forintos hitelkerettel segítik a koronavírus-járvány miatt kialakuló válságban megszoruló településeket. A lehetőséget váratlanul kivették a jövő évi költségvetésből, és azóta semmit nem hallani róla. Részletek itt.

RTL Klub: a kizuhant kőszegi kislány nagymamája többször kérte a fiát, hogy ne bízzák rá unokáját, mert nem tud vigyázni rá

Péntek reggel egy négyéves kislány kizuhant egy kőszegi lakóház második emeletéről. A gyermekre a nagymama felügyelt. A család egyik ismerőse szerint a 82 éves asszony “egyfolytában kérte”, hogy ne bízzák rá a kislányt, a fia azonban erőszakosan viselkedett anyjával, korábban egy rendőrségi ügyük is volt. 

Nyáron újra leállnak az autógyárak – mi lesz a dolgozókkal?

Még a beszállítókat is meglepte, de idén is lesznek nyári leállások az autógyárakban. Ennek – mondja a szakszervezet elnöke – “nyilván van egy rejtett üzenete, amit nem szívesen tesz ki senki az ablakba”. Miért állnak le a gyárak nyáron? Mit jelent ez majd a dolgozókra nézve? Miközben a korábbi években nem csökkentek ilyenkor a jövedelmek, most nagyjából biztosra vehető, hogy kevesebb fizetést kapnak a munkások a nyári szünetelés miatt. Mi változott? Számíthatunk leépítésekre? Ezekre a kérdésekre keresi választ ez a cikk.

Egyszerű betegszállításnak indult, de aztán megmutatta, milyen káosz volt a járvány elleni küzdelem első vonalában

Április 2-án reggel 14 beteget szállítottak át a Fejér Megyei Szent György Kórházból a móri kórházba. Akkor Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mindenkit azzal nyugtatott, hogy “hangsúlyozottan nem” koronavírusos betegeket visznek Mórra, csupán átcsoportosítás történik. Ez a kijelentés megalapozatlan volt: a 14-ből 11 beteg fertőzött volt, de ez már csak Móron derült ki, ahol addigra több dolgozó védőfelszerelés nélkül került velük kapcsolatba. Őket elkülönítették, a betegek közül hárman meghaltak. Mintegy 10 nappal később, a járvány kellős közepén Kásler Miklós felmondott a fehérvári kórház kardiológus főorvosának, Csernavölgyi Istvánnak, aki 10 évig vezette az intézményt, és idén életműdíjra terjesztették fel. Hogy Csernavölgyi menesztésének mi köze van a móri esethez, az nem egyértelmű, ugyanakkor ez a történet tökéletesen bemutatja, milyen kaotikus viszonyok jellemezték a védekezés kezdeti szakaszát, és mekkora terhet helyezett a kormány az intézmények egy részére. A Direkt36 oknyomozó portál ezen cikkében feltárja, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a Szent György Kórháznak, és azt, hogyan fordulhatott elő, hogy a vírus átjutott egy másik városba.

Donald Trump el akarta adni Puerto Ricót

Megemlékezés a hurrikán második évfordulóján Philadelphiában. (Fotó: Bastiaan Slabbers/NurPhoto via Getty Images)

Az Egyesült Államok elnöke a Mariana hurrikán pusztítása után szeretett volna megválni az USA társult államától, miután a természeti katasztrófát nagyon rosszul kezelte. Részletek itt.

Az őt ért sérelmek miatt direkt hajtott a halálba 21 utassal a kínai buszsofőr

Szándékosan hajtott bele egy tóba a buszsofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban. Egy helyi lap beszámolója szerint az 52 éves férfi otthona lerombolása miatt állt bosszút így. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

Ezen a héten is jön egy hidegfront

A hét közepén néhány fokos melegedés következik, aztán csütörtökön ismét egy hidegfront éri el hazánk térségét. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Keresés az oldalon