Építési engedélyek: rendkívüli szabályok jönnek a járvány miatt

Startlap - Startlap
Az új rendelet a végleges építési engedélyeket, az elvi építési keretengedélyeket, a telepítési engedélyeket és a bontási engedélyeket érinti. Esti hírösszefoglaló.

Építési engedélyek: a járvány miatt rendkívüli szabályokról határoztak

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben a kormány döntött a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró építési engedélyekről. Részletek itt.

“Azt mondta, nagyon fáj a pocakja” – a kórházi kiürítések miatt hazaküldtek egy műtétre váró férfit, otthon meghalt

Müller Cecília azt mondta, hogy Kásler Miklós kórházi ágyakat kiürítő rendelkezése nyomán senki sem kerülhet haza úgy, hogy később emiatt egészségkárosodással kelljen számolniaSzabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője új facebookos videójában egy megözvegyült feleség számol be arról, hogy férjével mégis ez történhetett: az operáció előtt álló férfinak el kellett hagynia a kórházat, majd otthonában elhunyt, amikor felesége éppen a mentőket hívta. Videó és további részletek itt.

Operatív törzs: Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az ország újraindításáról és járvány gazdasági hatásairól beszélt. Az eseményen egyebek mellett szót ejtettek az érettségi vizsgákról, a diákhitelekről, a határforgalomról, illetve a fővárosban a kijárási korlátozások helyébe lépő védelmi intézkedésekről. Részletek itt.

Egy tatabányai férfi elásta ismerősét, Kiskunhalason saját magát jelentette fel a rendőrségen egy fiatal férfi, miután ölt

A tatabányai eset körülményeit itt ismertetik, a kiskunhalasi esetről pedig ide kattintva olvashatsz.

Egy brüsszeli kórház dolgozói hátat fordítva álltak sorfalat a miniszterelnöküknek

Fotó: Vincent Duterne © Photo New via Getty Images

A brüsszeli Szent Péter Kórház a járvány elleni helyi küzdelem egyik legfontosabb helyszíne volt, így Sophie Wilmès miniszterelnök első kórházlátogatási útja ide vezetett. Arra, amilyen fogadtatásban részesítették őt az intézmény dolgozói, minden bizonnyal nem számított. A megdöbbentő jelenetről videó készült, amelyet erre a linkre kattintva nézhetsz meg, ahol arra is fény derül, miért került sor a néma tiltakozásra.

Szinte hihetetlen, de végre nálunk is új módszerrel irtják a szúnyogokat

Sokáig kellett várni rá, de végül Magyarországon is elindulni látszik a paradigmaváltás a szúnyogok elleni védekezésben: a szakma már régóta a biológiai irtás mellett érvel, és most már a katasztrófavédelem is eljutott odáig, hogy elfogadja ezt. A biológiai fegyver alkalmazása a lárvákra halálos, a kifejlett állatok esetén vegyszerek alkalmazására van szükség. Ez azonban mégsem jelenti azt, hogy különösebben nagy szükség lenne a kémiai irtásra, ami jó hír, ugyanis az károsítja a természetet. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Törvényt írna a kormány, hogy az augusztus 20-i gigaünnepség “méltó” legyen

A Magyar Turisztikai Ügynökség a napokban jelentette be, hogy idén új hagyományt indítanának, és Európa legnagyobb tűzijátékát szervezését tervezik az államalapítás ünnepére. Az előkészületek már javában dübörögnek, a törvényalkotási bizottság részéről is, ugyanis az esemény apropóján korlátoznák az önkormányzatok jogait. Mit jelent ez? Innen kiderül.

Folytatódik a magyar boltok összeomlása, kellemetlenül érintheti a fogyasztók egy részét

Már tavaly több ezer bolt szűnt meg az országban annak ellenére, hogy a fogyasztás kifejezetten erős húzóereje volt a gazdaság növekedésének. Az idei év várhatóan még rosszabb lesz a kiskereskedőknek, amit a vásárlók is érezni fognak. Minderről bővebben itt írnak.

A fejlett világ rákattant a nedves törlőkendőkre, aminek a természet fizeti meg az árát, miközben alig lenne rá szükség

Fotó: Getty Images

A korábban még csak babák számára gyártott törlőkendők a fejlett országok felnőtt lakosságának mindennapi higiéniájába is begyűrűztek, és nem is kicsit: egy évi 15 milliárd dolláros forgalmat generáló ágazat a nedves törlőkendőké. A téma elsőre komikusnak hathat, de aki szereti a könnyed tudományos ismeretterjesztést, fontos számára, hogy tudatos fogyasztó legyen, spóroljon a pénztárcáján vagy a környezetkárosításon, annak mindenképpen ajánljuk az alábbi cikket egy kis vasárnap esti művelődés gyanánt. Egyrészt kiderül belőle, hogy mit is rejt a nedves törlőkendők csomagolása, szükségünk van-e rájuk egyáltalán, másrészt felvázolják, milyen kockázatokat rejt a használatuk.

 

A jövő héten megnyit a Magyar Nemzeti Cirkusz szafariparkja, amihez fogható még sosem volt Magyarországon

A cirkusz május 20-án megnyíló első magyar autós szafari parkjáról és a látogatás szabályairól ebből a cikkből tájékozódhatsz.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Nyilatkoztak a szlovákiai buszbaleset sérültjei

képcím

Gálvölgyi János felesége: Nem tudom, mi lesz velünk

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...