EP-vita: Donáth Anna személyes sikere, hogy nem zavarja meg a politika a Bogyó és Babócát

Startlap - Startlap
Péntek este a Kongresszusi Központban élőben vitáztak az EP-listavezetők Gulyás Márton vezetésével.

Amikor Gulyás Márton bejelentette, hogy Deutsch Tamás és Magyar Péter valóban nem vesznek részt az EP-listavezetők vitáján, amit a Partizán szervezett, a tömeg füttyszóval fejezte ki nem tetszését, a jelenlévőket pedig tapssal jutalmazták. Gulyás hozzátette,

Magyar Péter pár órával a vita előtt telefonon szólt, hogy nem lesz jelen. 

Arról, hogy melyik jelölt hányadikként szólhatott hozzá az egyes kérdésekhez, sorsolás döntött.

A nyitóbeszédek témája hazánk EU-tagsága volt. Le Marietta a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól közölte, a pártra jutó támogatásokból és a visszaszerzett uniós pénzekből Robin Hood-alapot hoznának létre, és szétosztanák az összeget. Donáth Anna arról beszélt, a Momentum vívta ki, hogy a NER uniós pénzcsapjait elzárják, és erre büszkék.

Dobrev Klára egy erős Európa, az Európai Egyesült Államok mellett tette le a voksát, ami szerinte európai nyugdíjakat és béreket jelent. Toroczkai László tisztességtelennek nevezte Deutsch és Magyar távolmaradását, és azt ígérte, később fejti ki, hogyan használnák ki Mi Hazánk képviselői az EP-mandátumokat.

A második téma a jogállamisági mechanizmus volt. Donáth Anna elmondta, Magyarország érdekeit szolgálja, ha az EU-támogatásokat a kormány és az oligarchák helyett a civilek és az önkormányzatok kapnák. 

Dobrev Klára szerint az uniós pénzek Orbán Viktor és a rendszere miatt nem érkeznek meg, és azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy nézzen magába, akkor majd jönni fog a pénz, csak a jogállamisági követelményeknek kell megfelelni hozzá. Szerinte az országnak nincs több ideje, aki úgy gondolja, hogy 2026-ig lehet várni, az szavazzon más pártra. Le Marietta nem tartja sikeresnek a korrupció elleni küzdelem ezen formáját, hiszen korrupció továbbra is van, az EU előírásai nem elég erősek.

Toroczkai László szerint arról kellene beszélni, hogy az Európai Unió nem demokratikusan működő szervezet, mindazonáltal elismerte, hogy Magyarországon jogállamisági deficit van és a kormány lop. De jut pénz az önkormányzatokhoz is a fejlesztések megvalósítására, ezért nem lenne büszke arra, hogy a Momentum visszatartotta az uniós forrásokat. 

A háborút illetően Dobrev Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy ne higgyenek az emberek Orbán Viktornak, nem lesz háború, de a magyarok érdeke az, hogy  a háborút Putyin ne nyerje meg. Dobrev szerint az ország biztonságát Orbán Viktor politikája fenyegeti. Le Marietta szerint a lefoglalt orosz vagyonokat a Robin Hood alap keretében kellene szétosztani, de szerinte is fontos Ukrajna támogatása. Donáth Anna kijelentette, az agresszor által indított háború nem áll meg a határoknál, és nem jó, amikor az oroszok ott állnak az ajtóban. Az Oroszország elleni szankciók Donáth, Dobrev és Le Marietta szerint hasznosak, Toroczkai ugyanakkor úgy gondolja, ártanak Magyarországnak.

A migrációval kapcsolatban Toroczkai közölte, a pártja továbbra is nemet mond a migránskvótára.

Le Marietta szerint Magyarországnak nem bevándorlási, hanem kivándorlási problémája van,

amire az oktatásfejlesztésben látja a megoldást. Dobrev Klára beengedné azokat, akiknek valóban menedékre van szüksége, de a méltatlanul belépőket visszaküldené, és az embercsempészek elleni küzdelmet szorgalmazza, az embercsempészeket a Fidesz kiengedte a börtönből.

Miután hiányoljuk erről a vitáról Deutsch Tamást és a Fideszt, kénytelenek vagyunk a kamerába mondani, hogy nincs Magyarországon olyan politikus, aki támogatná az illegális migrációt. Orbán kétszínűsége gyönyörűen megmutatkozik, az Európai Uniós szigorú de hatásos határvédelmi szabályt alkotott

– fogalmazott Dobrev Klára.

A második blokkot a zöld átállással kezdték. Dobrev elmondta, ez nem érinti hátrányosan az átlagembert, de ambiciózusabb klímacélokra is szükség lehet. Donáth Anna európai környezetvédelmi hatóság felállítását szeretné és azt, hogy a jelenleg elfogadott alapelveket betartsák. Toroczkai kifejtette, az Alföld vízellátásával kapcsolatban a mindenkori magyar kormány több mint 200 éves lemaradásban van. Le Marietta kijelentette, Európa mérgező pöcegödrévé alakítja Magyarországot a kormány.

A digitális szektor és piac szabályozásának témájában a közösségi médiában letiltott Toroczkai László elmondta, a sajtószabadság és a szólásszabadság megölése, hogy egy szilíciumvölgyi vállalat dönti el, ki nyeri a magyar választásokat Magyarországon, és elképesztőnek tartja, hogy ez ellen sem a balliberális pártok, sem a Fidesz nem emel kifogást. Donáth úgy gondolja, a DSA törvénycsomag elfogadása komoly eredmény, a gyűlöletbeszéd nem egyenlő a szólásszabadsággal.

Donáth Anna személyes sikereként éli meg, hogy immár nincsenek politikai tartalmú hirdetések a Bogyó és Babóca közben.

Dobrev veszélyesnek érzi a multinacionális cégek túlhatalmát és Németországot sem tartja elég erősnek, hogy fegyelmezze és adóztassa őket. Az erős Európa lenne képes a rendszabályozásra.

Arra a kérdésre, hol kellene mélyíteni az uniós hatásköröket, és hol kellene a nemzetieket megerősíteni, Donáth a közös határvédelemet, külügyet, pénzügyeket sorolta, ugyanakkor az Európai Egyesült Államok ideáját megvalósíthatatlannak nevezte, és a nemzeti szuverenitás fontosságát is kiemelte. Le Marietta az integrációról úgy fogalmazott, 

ha valaki ezt siettetni akarja, akkor azt javasoljuk, hogy integráljuk a magyar egészségügyet a németbe.

Dobrev szerint egy Európai Egyesült Államok nem venne el minden döntési jogkört, a nemzeti szuverenitás is megmarad. “Legyünk bátrak, legyünk erősek, erős nemzetállam, erős Európa, ez a mi politikánk” – tette hozzá.

Toroczkai az idejéből hátralévő másodpercekben kifogásolta, miért nem beszélnek arról is, mi lesz, ha már nem lesz EU. Dobrev Klára utolsó egy percében neki válaszolt, és azt mondta, ha olyan politikusokat küldenek az EP-be, mint Deutsch Tamás, Magyar Péter vagy Toroczkai, akkor valóban veszélyben van az unió.

Ez is érdekelhet

képcím

Toroczkai üzent a Turul-szobor lebontására készülő Kovács...

képcím

Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke

képcím

Polgármestereiben reménykedik a Momentum