Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Ennyit aludj, hogy ne legyél beteg!

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
Most kiderül, hogy mennyit kell aludnod az életkorodnak megfelelően.

Napjaink rohanó világában az alvás egyfajta úri huncutságnak tűnik és erre a káros benyomásra még rá is játszik az, a magyar társadalomban elterjedt sztereotípia, hogy mindenki annál hasznosabb tagja a társadalomnak, minél kevesebbet alszik. Valószínű, hogy ez az elképzelés hozzájárul a különféle krónikus megbetegedések nagy számához, hiszen az alvásidő alatt regenerálódik a szervezetünk.

Fotó: Thinkstock

Az alvással töltött órák alatt a szerveink egyfajta pihenő állapotot vesznek fel, majd egyenként látnak hozzá a méregtelenítéshez. A salakanyagoktól való megszabadulás, a sejtek regenerálódása és az új sejtek termelődése elengedhetetlen ahhoz, hogy másnap megfelelő lendülettel tudjanak a szervek munkához látni, hatékonyan ellássák a feladatukat.

Szintén közhiedelem, hogy egy átlagos felnőtt ember alvásigénye nyolc óra. Ez egyénenként ez nagyon változó mértéket mutathat. Nem csak a túl kevés, de a túl sok alvás is egészségtelen, nem beszélve arról, hogy utóbbi a lelki harmónia felbomlásának vagy a depressziónak is tünete lehet.

Kevesen tudják, hogy az alvásigény az életkorral is változik, így az életünk (vagy gyermekeink, párunk, szüleink élete) során érdemes figyelembe venni ennek alakulását is.

De akkor mennyit is kellene aludnunk?

A gyermekek alvásigénye az átlagnál jóval magasabb:
• az újszülöttek 14-17 óra,
• az egy év alatti csecsemők 12-15 óra,
• az egy és két év közötti kisgyermekek 11-14 óra,
• a hat év alatti óvodások 10-13 óra,
• az általános iskolások számára 9-11 óra,
• a gimnazisták számára pedig 8-10 óra az ideális alvásmennyiség.

Ettől a kortól egészen az idős korig 7 és 9 óra között változik az igényelt alvásmennyiség, míg 65 év felett csökkenni kezd, és már 7-8 órával is beérjük.

Keresés az oldalon