Kiemelt Hírek 2021. október 13.

Élőben csapott össze Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

Startlap Kiemelt Hírek 2021. október 13.
Szerda este fél hétkor kezdődött a harmadik miniszterelnök-jelölti vita, ami messze a legizgalmasabb volt az eddigiek közül. Bár úgy tűnt, a személyeskedés elviszi az egészet, mégis sikerült valamelyest visszafogniuk magukat a jelöltetnek.

Keményen kezdődött a vita

A műsorvezető, a vita moderátora már az első kérdéssel megadta az alaphangot, amikor arról érdeklődött, Márki-Zay Péter miért beszél arról, hogy a Demokratikus Koalíció politikusokat zsarol.

Dobrev Klára ezt teljes egészében valótlanságnak tekintette, amire a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője azzal válaszolt, hogy egyik jelöltjüket, Popovics Juditot érte fenyegetés, illetve már Karácsony Gergely is jelezte, hogy korábban Gyurcsány Ferenc sms-ben küldött olyan mondatokat, amik zsarolásnak tekinthetők.

Márki-Zay továbbá beszélt arról is, hogy a Demokratikus Koalíció részéről úgy érzi, nagyon komoly lejárató kampány folyik ellene, ráadásul már a családját is bevonva zajlik mindez.

A DK miniszterelnök-jelöltje ezek után Márki-Zay alkalmasságát vonta kétségbe, mire a hódmezővásárhelyi polgármester jelezte, úgy érzi, Dobrev jelölése a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Bár a vita kezdeti része igazán hevesnek volt mondható, meg tudtak egyezni a közös nyilatkozat kiadásáról, mely később várható. 

Gyurcsány, szakértői kormány, alkotmány 

A győzelem esetén történő kormányzásnál a műsorvezető Gyurcsány Ferenc szerepkörét firtatta, mire Dobrev kategorikusan kijelentette, hogy semmilyen posztot nem fog kapni a DK elnöke, ha esetleg ő lesz Magyarország első női miniszterelnöke. 

A DK-s Komáromi Zoltánt szívesen látná az esetleges kormányában Márki-Zay, ahogyan Szél Bernadettet is. Dobrev Klára ugyanakkor nem nevezett meg senkit sem, viszont szeretne minél több szakértőt bevonni a miniszteri kabinet alakítása során. 

Az esetleges hatalomra jutás esetén Dobrev jelezte, hogy lebontják az illiberális államot, és újra építik a demokráciát. Az alaptörvény helyett az alkotmány visszahozása a cél, amit Márki-Zay egy népszavazással tenne meg. 

Dobrev ugyanakkor a Fideszt is bevonná az alkotmányozásba, ahogyan a civileket is. Szerinte az alkotmány a közös nevező. 

A NER különböző, fontos beosztású szereplőinek eltávolításában viszont teljesen egyetértettek, utalva arra, hogy őket rendkívüli módon bebetonozta a Fidesz. 

Elszámoltatás, kétkulcsos adó, euró bevezetése

Elszámoltatással kapcsolatban a DK jelöltje egyértelművé tette, hogy ha nyernek, Magyarország az Európai Ügyészség tagja lesz. Márki-Zay Hadházy Ákost nevezte meg, akit hatalomra jutása esetén azonnal megbízna az elszámoltatás törvényes végrehajtásával, annak megszervezésével. 

Az olasz maffia ellen indított törvényes akciók példáját hozta Dobrev Klára, amikor arról beszélt, hogy a Fidesszel kapcsolatban a családtagok hirtelen gazdagodása, vagyonosodása is fókuszba kerülhetne. 

Dobrev kétkulcsos SZJA-t szeretne, a második kulcs egymilliós jövedelem felett jönne be. Márki-Zaynak nincs gondja a kétkulcsos adóval, viszont nem akar adót emelni, mivel a Fidesz csak erről beszélne a kampányában.

Az euró bevezetésének megtervezését 2026 végéig le kell zárni – ezzel mindketten egyetértettek.

Minimálbér, benzinár, orvosok, pedagógusok, oktatás

Dobrev bevezetné az európai minimálbér rendszerét, Márki-Zay ugyanakkor óva intett a számára populista felhangoktól. A 27 százalékos áfa fokozatos csökkentésével ő is egyetértett. Dobrev a benzin adótartamát fogná vissza egy adott összeg felett. 

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint jelentős béremelés nélkül az orvos- és ápolóhiány nem orvosolható. Az egészségügyhöz kapcsolódóan Dobrev 3 ezer új szakorvos, 9 ezer új ápoló és 500 új háziorvos munkába állását ígérte. 

A pedagógusok fizetésének emelését mindkét jelölt fontosnak tartotta jelezni. 

Dobrev ingyenes első diplomát szeretne és visszaadná az iskolákat önkormányzati fenntartásba. Márki-Zay egyetértett, de a minisztériumi irányítást megtartaná a felsőoktatásban. 

Nők megbecsülése, családtámogatás, zöld politika

Dobrev feladatának érzi, hogy több nő legyen a közéletben: a polgármester ekkor meg is dicsérte, mondván nő létére szép eredményt ért el az első fordulóban. A Demokratikus Koalíció jelöltjének nem jött be ez a mondtad, kissé lekezelőnek tartotta, bár rosszindulatot nem érzett benne. 

Dobrev kategorikusan lépne fel a bérkülönbségek ellen, vagyis ugyanabban a pozícióban szigorúan ellenőriztetné a nők fizetését.  A családtámogatás rendszerét mindkét fél jónak tartja, de egyértelműen bővítenék. 

A zöld politikát kiemelték, a jövő szerintük elképzelhetetlen nélküle. Dobrev zöld kormányról beszélt, három területet fejlesztve: közösségi közlekedés, panelrekonstrukció, erőművek korszerűsítése.

Márki-Zay Péter szerint az energiahatékonyság az építőiparban, illetve a zöld közlekedési programok elengedhetetlenek.

Kortesbeszédek és a vita vége

A vita lezáró részében Dobrev Klára kért mindenkit, arra szavazzanak, akiben látják a tiszteletet és alázatot a koalíciós kormányzás iránt. Márki-Zay úgy vélte, bárki is legyen miniszterelnök-jelölt, egy olyan közös programot kell véghezvinnie, amelyben baloldali, liberális, zöld és jobbközép részek is helyet kapnak.

Az igazán hevesen induló vita, melynek kezdetén Márki-Zay alkalmatlannak, Dobrev pedig esélytelennek lett beállítva egymás által, végül meglehetős egyetértésben, kézfogással zárult.

Keresés az oldalon