Előbb-utóbb lebukott volna a soroksári gyilkos

Startlap - Startlap
Öt év elteltével vádolják meg a férfit, aki feltehetően megölte szokásos futására induló nőt.

Kitartó nyomozói munka eredménye, hogy csütörtökön meggyanúsíthatták a rács mögött ülő R. Szilvesztert a 36 éves soroksári futónő öt évvel ezelőtti meggyilkolásával. A nyomozók az eset óta dolgoztak azon, hogy azonosítsák a férfit. Az idén 40 éves R. Szilvesztert nem kellett elfogniuk, mivel 2013 óta börtönben van, és a 2020-ig tartó büntetését tölti. Az igazságügyi genetikai szakértői vizsgálat miatt bukott le – írja a Magyar Idők.

Lontai Márton, a Nemzeti Szakértői és Kutatói Központ főigazgató-helyettese szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a férfitól vett anyagmintából kinyert DNS, illetve a helyszínen talált biológiai nyomok megegyeznek, a nő testén és környezetében talált DNS-hordozó anyagmaradványok minden bizonnyal R. Szilveszteré. Azt is elmondta, hogy a gyilkosság után rögtön elkezdődött a tárgyi bizonyítékok vizsgálata – az öt év alatt nyom-, fizikus-, vegyészszakértők és genetikusok segítették a nyomozást. Összesen 1897 bűnjelet vizsgáltak meg, melynek költsége 368 millió forint volt eddig. A kiadásokat még nem összesítették, így valószínűleg a félmilliárd forintot is meghaladja.

A nyomozás során több alternatívát vizsgáltak meg, olyan konfliktusforrásokat keresve, amelyek az emberölésig vezethettek. Családi, munkahelyi, házasságon kívüli kapcsolatokat is vizsgáltak.

A nő egész életét és szociális hálóját feltérképezték, olyan férfit keresve, aki a lehetséges gyilkos lehetett. Végül arra jutottak, hogy vélhetően a területhez kötődik a bűncselekmény, vagyis alkalom szülte a bűnözőt. Így a nyomozást összpontosították a gyilkosság helyszínének környékén élőkre, az ott rendszeresen vagy alkalomszerűen megjelenők körére: ez mintegy 330 ezer embert jelentett.

Végül a helyszínhez köthető bűncselekményt elkövetőkre szűkítették le a kört. Aztán érkezett a hír, hogy találtak a börtönben egy férfit, akinek kötődése volt ehhez a területhez, ám a gyilkosság után távozott onnan. R. Szilveszter gyerekkorát egy szomszédos utcában töltötte, alkalmi munkákból tartotta fenn magát, majd hajléktalanként feltört garázsokban élt. A telefonja alapján a gyilkosságot megelőző két napon is a gyilkosság helyszínének környékén járt.

A meggyilkolt asszony 2013. szeptember 25-én, szerdán 18 órakor ért haza Soroksárra, és 19 óra 45 perckor elindult a szokásos futásra a környéken, csakúgy mint hétfőn és kedden, amikor a gyilkosa már felfigyelhetett rá.

Csütörtökön hajnali 1 óra 40 perckor nyomkövető kutya találta meg a nő részben meztelen holttestét. Támadója súlyosan bántalmazta, majd megerőszakolta és megfojtotta. Az nő védekezni próbált, így a helyszínelők több olyan anyagmaradványt is találtak, amely gyilkosától származik. A bűnözőt 2013. október 23-án Siófokon állították elő vagyon elleni bűncselekmény miatt.

Ezúttal R. Szilvesztert különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberöléssel gyanúsították meg. A bíróság életfogytiglani fegyházbüntetésre is ítélheti.

Ez is érdekelhet

képcím

Több embert túladagoltak vakcinával a Gottsegen György...

képcím

Súlyos csapást mérne a kormány a külföldi élelmiszerláncokra

képcím

Kiderült, mekkora az esélyed három Pfizer után arra, hogy...