Elkezdődött Paks II. építésének 7 milliárdos előkészítése: konténerváros, tömegszállás és híd is kell

Startlap - Startlap
Ebből az összegből tényleges építkezésekre még nem fog sor kerülni, ugyanakkor tízezer ember szálláshelyét kell megoldani, és felhúznak egy hidat Paks és Kalocsa közé. Közben az Országgyűlés Pakssal a középpontban kijelölte a közép-dunai kiemelt fejlesztési térséget, ahová uniós pénzeket pumpálnának. Esti hírösszefoglaló.

Elkezdődött Paks II. építésének 7 milliárdos előkészítése: konténerváros, tömegszállás és híd is kell

Összesen 7,3 milliárd forint értékben írt ki közbeszerzést az új paksi atomerőmű kerítésen kívüli beruházásaiért felelős PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft. az építmények tervezésével kapcsolatban. Itt tehát tényleges építkezésekről még szó sincs, viszont elég durva mennyiségű munkát kell elvégezni: Pakson konténerváros épül, Kalocsán laktanyát építenek át több mint 10 ezer munkásnak, a két település közé még új híd is épül majd. Az Országgyűlés eközben Pakssal a középpontban kijelölte a közép-dunai kiemelt fejlesztési térséget, ahová a hírek szerint EU-s támogatásokat koncentrálnának. Részletek itt.

Operatív törzs: Jön a nemzeti vakcinagyár 

Az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségi vizsgákról beszélt, Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig jelezte, hogy változott a gyógyszergyárakban elérhető maszkkínálat, valamint bejelentette a nemzeti oltóanyaggyár létrehozását, és felhívta a figyelmet a legionellaveszélyre. A sajtóeseményen elhangzottakat ebben a cikkben ismertetik.

A miniszterhelyettes elismerte, hogy a kormányszóvivő tévedett a kijárási korlátozásról

Szentkirályi Alexandra tájékoztatása szerint a budapestiek nem mehetnek vidékre, ez azonban ellent mond annak, amit Gulyás Gergely közölt a kijárási korlátozásokról. Orbán Balázs, a miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV Start műsorában tette helyre az ellentmondást. Ha kíváncsi vagy, hogyan működik a szabály, akkor kattints ide.

Orbán Viktor azt mondta, jövő hétvége előtt tuti nem lazítanak a fővárosi és Pest megyei korlátozásokon – ez lehet az oka

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel közölte, hogy jövő hét vége előtt biztosan nem lazít Budapest és Pest megye járványügyi intézkedésein a kormány. Pedig a fővárosban csökken a fertőzöttek száma, és a járvány terjedése is minimális, ez valamiért mégis kevés. Vajon miért? Erre a kérdésre keresik a választ ebben a cikkben.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint Palkovics minisztériuma megtévesztő adatokat közölt a felvételi számokról

A Pedagógusok Szakszervezete csütörtöki közleménye arról ír, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtónyilatkozataiban közzétett felvételi adatok átláthatatlanok és megtévesztésre alkalmasak. A szakszervezet felszólítja a minisztériumot, hogy hagyja abba a számok összemosását, valamint számonkérték a tanévkezdéshez szükséges követelmények és programtervek csúszását. Részletek itt.

100 millió forintos bírságot kapott a kispesti önkormányzat a menzatender gyanús kiszervezése miatt

Ferenczi István LMP-s önkormányzati képviselő közérdekű bejelentése nyomán a Közbeszerzési Döntőbizottság elkaszálta a kispesti menzatendert, az önkormányzatot pedig 100 milliós forintra bírságolta. Az eset körülményeit ebből a cikkből ismerheted meg.

Több tízmillió szemetet toltunk az űrbe: látványos felvételen mutatjuk be, hogyan néz ki a bolygó körül keringő brutális mennyiségű hulladék

Az emberiség irtózatos hulladéktermelése rendszeres téma, ugyanakkor arról, hogy nemcsak a Földet, hanem a világűrt is beszennyezzük, roppant kevés szó esik. Az Európai Űrügynökség közlése szerint több tízmillió törmeléket juttattunk a bolygón kívülre, amely nagy károkat okozhat. Honnan származik az űrszemét, milyen veszélyekkel jár a léte, és hogyan lehet megsemmisíteni? Erről szól ez a cikk, amelynek végén látványos animáción mutatják be, hogyan kering az otthonunk körül az űrszemét.

Rengeteg változás jöhet a szálláshelyeken, vendéglőkben

Online elérhető gyakorlati kézikönyvet tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyben a Covid–19-cel kapcsolatban fogalmaznak meg ajánlásokat, az újranyitáshoz szükséges információkat a szálláshelyek, vendéglők, turisztikai attrakciók számára. Ha kíváncsi vagy a javaslatokra, akkor itt folytasd az olvasást.

Komolyan sújtja a boltokat a 65 év felettieknek fenntartott vásárlási idősáv

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A járvány miatt nemcsak a vásárlóerő csökkent, de máshogy járunk boltba, mint eddig, és másként válogatunk a termékek között. Ezeket, valamint a 65 év felettiek számára bevezetett idősávot mind megsínylik az üzletek. A témát Pekó László, a Co-op Hungary igazgatósági elnöke elemzi ebben a cikkben.

Készülj fel, hogy jövő héten fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet

Egyelőre még minden remek az időjárás terén, de jövő hétfőtől éles váltás következik, olyannyira, hogy nagyobb területen számíthatunk fagyra. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Ez is érdekelhet

képcím

Érdekes kijelentést tett Szijjártó: a hét hírei képekben

képcím

Orbán Viktor bejelentése a Dunaferr jövőjéről

képcím

Orbán Viktor: Amíg én vagyok a miniszterelnök, ez kizárt