Elkezdődött Paks II. építésének 7 milliárdos előkészítése: konténerváros, tömegszállás és híd is kell

Ebből az összegből tényleges építkezésekre még nem fog sor kerülni, ugyanakkor tízezer ember szálláshelyét kell megoldani, és felhúznak egy hidat Paks és Kalocsa közé. Közben az Országgyűlés Pakssal a középpontban kijelölte a közép-dunai kiemelt fejlesztési térséget, ahová uniós pénzeket pumpálnának. Esti hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-05-08 18:39

A Paks II. beruházás helyszíne, háttérben az atomerőmű 2014. február 24-én. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Elkezdődött Paks II. építésének 7 milliárdos előkészítése: konténerváros, tömegszállás és híd is kell

Összesen 7,3 milliárd forint értékben írt ki közbeszerzést az új paksi atomerőmű kerítésen kívüli beruházásaiért felelős PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft. az építmények tervezésével kapcsolatban. Itt tehát tényleges építkezésekről még szó sincs, viszont elég durva mennyiségű munkát kell elvégezni: Pakson konténerváros épül, Kalocsán laktanyát építenek át több mint 10 ezer munkásnak, a két település közé még új híd is épül majd. Az Országgyűlés eközben Pakssal a középpontban kijelölte a közép-dunai kiemelt fejlesztési térséget, ahová a hírek szerint EU-s támogatásokat koncentrálnának. Részletek itt.

Operatív törzs: Jön a nemzeti vakcinagyár 

Az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségi vizsgákról beszélt, Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig jelezte, hogy változott a gyógyszergyárakban elérhető maszkkínálat, valamint bejelentette a nemzeti oltóanyaggyár létrehozását, és felhívta a figyelmet a legionellaveszélyre. A sajtóeseményen elhangzottakat ebben a cikkben ismertetik.

A miniszterhelyettes elismerte, hogy a kormányszóvivő tévedett a kijárási korlátozásról

Szentkirályi Alexandra tájékoztatása szerint a budapestiek nem mehetnek vidékre, ez azonban ellent mond annak, amit Gulyás Gergely közölt a kijárási korlátozásokról. Orbán Balázs, a miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV Start műsorában tette helyre az ellentmondást. Ha kíváncsi vagy, hogyan működik a szabály, akkor kattints ide.

Orbán Viktor azt mondta, jövő hétvége előtt tuti nem lazítanak a fővárosi és Pest megyei korlátozásokon – ez lehet az oka

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel közölte, hogy jövő hét vége előtt biztosan nem lazít Budapest és Pest megye járványügyi intézkedésein a kormány. Pedig a fővárosban csökken a fertőzöttek száma, és a járvány terjedése is minimális, ez valamiért mégis kevés. Vajon miért? Erre a kérdésre keresik a választ ebben a cikkben.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint Palkovics minisztériuma megtévesztő adatokat közölt a felvételi számokról

A Pedagógusok Szakszervezete csütörtöki közleménye arról ír, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtónyilatkozataiban közzétett felvételi adatok átláthatatlanok és megtévesztésre alkalmasak. A szakszervezet felszólítja a minisztériumot, hogy hagyja abba a számok összemosását, valamint számonkérték a tanévkezdéshez szükséges követelmények és programtervek csúszását. Részletek itt.

100 millió forintos bírságot kapott a kispesti önkormányzat a menzatender gyanús kiszervezése miatt

Ferenczi István LMP-s önkormányzati képviselő közérdekű bejelentése nyomán a Közbeszerzési Döntőbizottság elkaszálta a kispesti menzatendert, az önkormányzatot pedig 100 milliós forintra bírságolta. Az eset körülményeit ebből a cikkből ismerheted meg.

Több tízmillió szemetet toltunk az űrbe: látványos felvételen mutatjuk be, hogyan néz ki a bolygó körül keringő brutális mennyiségű hulladék

Az emberiség irtózatos hulladéktermelése rendszeres téma, ugyanakkor arról, hogy nemcsak a Földet, hanem a világűrt is beszennyezzük, roppant kevés szó esik. Az Európai Űrügynökség közlése szerint több tízmillió törmeléket juttattunk a bolygón kívülre, amely nagy károkat okozhat. Honnan származik az űrszemét, milyen veszélyekkel jár a léte, és hogyan lehet megsemmisíteni? Erről szól ez a cikk, amelynek végén látványos animáción mutatják be, hogyan kering az otthonunk körül az űrszemét.

Rengeteg változás jöhet a szálláshelyeken, vendéglőkben

Online elérhető gyakorlati kézikönyvet tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyben a Covid–19-cel kapcsolatban fogalmaznak meg ajánlásokat, az újranyitáshoz szükséges információkat a szálláshelyek, vendéglők, turisztikai attrakciók számára. Ha kíváncsi vagy a javaslatokra, akkor itt folytasd az olvasást.

Komolyan sújtja a boltokat a 65 év felettieknek fenntartott vásárlási idősáv

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A járvány miatt nemcsak a vásárlóerő csökkent, de máshogy járunk boltba, mint eddig, és másként válogatunk a termékek között. Ezeket, valamint a 65 év felettiek számára bevezetett idősávot mind megsínylik az üzletek. A témát Pekó László, a Co-op Hungary igazgatósági elnöke elemzi ebben a cikkben.

Készülj fel, hogy jövő héten fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet

Egyelőre még minden remek az időjárás terén, de jövő hétfőtől éles váltás következik, olyannyira, hogy nagyobb területen számíthatunk fagyra. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Mai nap hírei

Harmincnyolc koronavírusos beteg hunyt el keddre

demokrata.hu2 órája

Müller Cecília beismerő vallomása: gyalázatos a fideszes válságkezelés

ezalenyeg.hu4 órája

Az ok, amiért soha nem szabadna éhgyomorra kávét innod

joy.hu7 órája

Egy kapitális méretű szarvas elvitte magával a vadász puskáját

travelo.hu14 órája

Oldja meg holnapra, doktornő! – Egy fiatal, kisgyerekes kórházi orvos egy napja

wmn.hu16 órája

Ritka és látványos jelenséget fotóztak Galyatetőn vasárnap reggel

szeretlekmagyarorszag.hu17 órája

Bruce Willis visszatért John McClane-ként

hamuesgyemant.hu18 órája

Nincs több vita: ő Keanu Reeves szerelme! - Berlinben csípték el őket!

femcafe.hu19 órája