Rengeteg változás jöhet a szálláshelyeken, vendéglőkben

Startlap Utazás
A Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyve nem kötelező jellegű szabályokat sorol fel, hanem ajánlásként kíván a szolgáltatók segítségére lenni.

Letölthető az internetről a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gyakorlati kézikönyve, amelyben a Covid–19-cel kapcsolatban fogalmaznak meg ajánlásokat, az újranyitáshoz szükséges információkat a szálláshelyek, vendéglők, turisztikai attrakciók számára. Ezekből szemezgetett a Magyar Nemzet. Az MTÜ holnapján hangsúlyozzák, hogy a dokumentum nem kötelező jellegű szabályokat sorol fel, hanem ajánlásként kíván a szolgáltatók segítségére lenni.

Mivel idén kötelező a minimum másfél méteres távolság tartása az emberek között, legalábbis azokat illetően, akik nem együtt érkeznek a szállásra, étterembe, idén nem kell tartani attól, hogy tömegek árasztják el a vízparti pihenőhelyeket, a kempingeket, a teraszokat vagy a hotelek medencéit.

Vége a közösködésnek

A kézikönyv azt javasolja a vendéglátóhelyeknek, hogy az asztaloknál a jövőben ne használjanak közös só- vagy cukortartót, fűszerszórót, a vendégek adagonként csomagolt ízesítőket, édesítőket kapjanak.

Az étlapok esetében két megoldást javasolnak: vagy egyszer használatos, „sima” papírra nyomtatott étlapokról lehet ételt választani, vagy fóliázott étlap kerül a vendégek elé, amit minden alkalommal fertőtlenítenek.

A kenyeret mostantól előre felszeletelhetik vagy zsemlére válthatnak, hogy rendelés esetén ne kelljen hozzáérni az egész kenyérhez.

Ahogy a gyorséttermekben megszokott látvány, a hagyományos helyeken is sokkal többször és alaposabban fertőtlenítik majd napközben is a különböző felületeket, székeket, kilincseket, kapcsolókat, és fogyasztásonként cserélik az abroszokat, illetve sűrűn szellőztetnek – írja a Magyar Nemzet.

Jens Büttner/Getty Images

A porszívót lecserélik, a jakuzzikat lezárják

A látványkonyhákat plexifallal különíthetik el, a büféasztal helyett pedig tányérfedővel kihozott fogásokat rendelhetünk. Várhatóan kedvezményesebb lesz a szobaszerviz-szolgáltatás.

A szálláshelyeken különösen szigorú szabályok szerint, naponta többször zajlik majd a fertőtlenítés, ehhez például a porszívózás helyett gőztisztító, ózonos fertőtlenítőgép használatát vezethetik be – olvasható a lapban.

További korlátozás, hogy a szállodához tartozó sportpályákat csak az egy szobában lakók használhatják majd egyszerre, és sok helyen üzemen kívül helyezik a lakótérben elhelyezett jakuzzit, míg a játszótér, homokozó, közös udvar használata után is legalább kétszer fertőtlenítenek.

Idén nyáron augusztus 15-éig elmaradnak az országban a rendezvények, és várhatóan zárva tartanak például a barlangok, a kisebb kilátók, az állatsimogatók, a zárt növényházak is.