Elismerte a kormány, hogy komoly problémák vannak a pedagógus-életpályamodellel

Startlap - Startlap
Az Európai Bizottsághoz benyújtott fejlesztési program "elkeserítő képet fest" a pedagógusok helyzetéről, nem véletlenül: 400 milliárd forintot szeretne a kormány bérfejlesztésre. Délelőtti hírösszefoglaló.

Elismerte a kormány, hogy komoly problémák vannak a pedagógus-életpályamodellel

Az Európai Bizottság felé benyújtott “Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” dokumentum több súlyos, évek óta gyakran hangoztatott kritikát sorol, a Népszava szerint egyenesen “elkeserítő képet fest” a pedagógusok helyzetéről. A dolog nem véletlen: a kormány 400 milliárd forintot szeretne a bérek fejlesztésére. Bővebben.

Bértámogatást kaphat, aki vidéki álláskeresőket alkalmaz

Egy augusztus közepétől induló kormányprogram keretében akár 150 ezer forintos bértámogatással segítik azokat a vállalkozásokat, akik az ország Budapesten és Pest megyén kívüli régióiban vidéken regisztrált álláskeresőket foglalkoztatnak. További információkért katt ide.

Újabb rendelet a fakitermelésről: megtiltották a tűzifa kivitelét

Chip Somodevilla/Getty Images

Nagy István agrárminiszter az “energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségűnek” nevezte a tűzifát, amelynek nem csak az exportját tiltották meg, de a kormány elővásárlási jogot is kapott. Részletek.

Cser-Palkovics: A Székesfehérvár tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba 

A település fideszes polgármestere erős üzenettel reagált a friss kormányrendeletre, amely az energiaválságra hivatkozva megkönnyíti a fakitermelést. Cser-Palkovics András több jogot kér az önkormányzatok számára, mivel

nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések.

Cser-Palkovics írása itt olvasható.

Cukorhiány: kiderült, miért nincs a boltokban elég cukor

Már a tavalyi év is cukordeficites volt, és csak tovább romlott a helyzet, amiért a cukorrépa “méltánytalanul alacsony” ára, a nemzetközi helyzet, az aszály, no meg a kormány által bevezetett árstop is felelőssé tehető. A témáról Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese nyilatkozott.

Biciklis mentősöket vet be a fővárosban az OMSZ

A tesztüzem heteken belül elindul, az értesülést Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője is megerősítette. Az elsőre furcsának hangzó ötletre praktikus magyarázattal szolgáltak a mentősök, és nemzetközi példák is vannak rá. Részletek.

Mi lesz a benzinárstoppal, ha nem indul újra a Barátság kőolajvezeték?

A Molnak egyelőre vannak tartalékai, és még a százhalombattai finomító működése sem indult újra. Ugyanakkor amennyiben később sem folytatódik a orosz olaj továbbítása, úgy az olcsó kőolaj elapadásával a magyar kormány is változtatásra kényszerülhet a benzinársapka ügyében. Ennek egyik lehetősége az üzemanyagárban foglalt adók csökkentése. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Zelenszkij: A háború a Krímmel kezdődött, és a Krím felszabadításával kell véget érnie

Ukrajna nem vállalja a felelősséget a kedden a Krím félszigeten történt robbanásokért; az ukrán elnök esti beszédében a légitámaszpontot ért csapásról nem beszélt, de ígéretet tett a Krím felszabadítására. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Az FBI-razzia másnapján a bírósági ítélettel csaptak le Donald Trumpra

Pete Marovich/Getty Images

A képviselőház költségvetési bizottsága 2019 óta igyekszik megszerezni Trump adózási dokumentumait. A washingtoni fellebbviteli bíróság egy nappal azután, hogy az exelnök otthonát szövetségi ügynökök szállták meg, Trumpra nézve elég kedvezőtlen döntést hozott az ügyben. Bővebben.

Még napokig élvezhetjük a hűvös éjjeleket

A hét hátralevő részében az éjszakai órákban legfeljebb 20 fokos hőmérséklet várható, és a nappalok is kellemes melegben telnek majd. A következő napok időjárás-előrejelzése erre a linkre kattintva található.

(Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

képcím

Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt telefonon