Elhunyt Fahidi Éva

Startlap - Startlap
97 éves korában érte a halál a holokauszttúlélő írónőt, aki rendszeresen felemelte a hangját a rasszizmus ellen.

Fahidi Éva egy debreceni nagypolgári zsidó családba született 1925 októberében. Annak ellenére, hogy szülei 1936-ban kikeresztelkedtek, 1944. április 29-én a Fahidi családot elfogták, majd deportálták őket az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba.

Húgát és édesanyját már a szelekciókor megölték, édesapja a tábor embertelen körülményeibe halt bele. Fahidi Éva családjának 49 tagja lett a holokauszt áldozata. Ő maga a haláltábort túlélve 1945 augusztusában ért haza, 

Nemsokkal később a külkereskedelemben sikerült elhelyezkednie nyelvtudása segítségével. Jóval a történtek után kezdett el beszélni és írni a vészkorszakról.

Emlékiratai 2005-ben Anima Rerum – A Dolgok Lelke (2015-től csak: A Dolgok Lelke) címen jelentek meg. 2019-ben adta ki A szerelem alanya és tárgya című kötetét.

Fahidi idősen is aktív részese volt a magyar közéletnek, rendszeresen felemelte hangját a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen a nemzetközi és a magyar sajtóban, alapítványokban vállalt szerepet, előadásokat tartott.

2015-ben főszerepet kapott a Tünet együttes Sóvirág – avagy A létezés eufóriája című modern táncprodukcióban, Cuhorka Emesével.

A darab Fahidi életét mutatta meg a tánc világát segítségül hívva. 2019 márciusáig több mint 80 előadáson láthatta a közönség. A mű készítésének körülményeit a táncprodukció címével azonos dokumentumfilm mutatta be, mely több díjat is nyert.

Ez is érdekelhet

képcím

Elhunyt Andresz Kati

képcím

Meghalt Máté István, a Mentés Másként Alapítvány elnöke

képcím

Meghalt Henry Kissinger