Elhalasztották a közjegyzői díjak emelésének hatályba lépését - itt az új dátum

Fontos bejelentés a közjegyzői díjak tervezett, októberi változásáról.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-01 11:24

Címlapkép: Thinkstock

Nem lép hatályba október elsején az Igazságügyi Minisztérium rendelete, amely megváltoztatta volna a közjegyzői díjak mértékét – erősítette meg az igazságügyi tárca a hirado.hu információját még azelőtt, hogy az hivatalossá vált volna.

Az Igazságügyi Minisztérium később a Magyar Közlönyben tette közzé, hogy mégsem lép életbe október elsején a közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII. 23.) IM-rendelet.

Mint arról korábban beszámoltunk, az IM azt tervezte, hogy október elsejétől emelkednek a közjegyzői eljárások díjtételei, például a hiteles másolatért, jognyilatkozat készítéséért vagy a végrendeletért az eddigi díj nagyjából dupláját kellett volna fizetni. 

A közjegyzői díjakat érintő tervezet életbe lépésének új időpontja 2019. január elseje – derül ki a Magyar Közlönyből.

 

Ami később sem változik

Az új, elhalasztott díjrendelet hatálya a fizetési meghagyásos eljárás, az európai fizetési meghagyásos eljárás és a végrehajtási eljárás díjára nem terjed ki, ezek tehát egyáltalán nem változnak. Továbbá a tervezet a hatálya alá tartozó húsz közjegyzői eljárás közül  hétnek nem változtat a díjtételén.

Nem érinti a díjrendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet szerinti kamattámogatással érintett kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés közokiratba foglalását – ennek díjtétele megegyezik a korábbi szabályozás szerinti díjjal.

Nem változik továbbá a hitelbiztosítéki nyilvántartással kapcsolatos eljárások, az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásának és a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásának díjtétele sem. A végrendeletek országos nyilvántartásba való bejegyzés továbbra is ingyenes marad.

Mai nap hírei

Az M. Richárd-enigma

demokrata.hu2 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu3 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu3 órája

Kidobta a kukába a 80 milliárd forintot érő merevlemezt!

napmintnap.com6 órája

Soha nem találnád ki, kivel élt George Clooney a leghosszabb ideig

unilife.hu18 órája

Globális chiphiány miatt állítják le újra a kecskeméti Mercedes-gyárat

444.hu19 órája

Rakonczay sírva mesélt a mentésről

eletforma.hu19 órája

Megszúrtak egy férfit a Mester utcánál

168ora.hu19 órája