Elfogatóparancs Putyin ellen: Magyarország megvétózta a közös EU-s állásfoglalást

Startlap - Startlap
A Bloomberg értesülései szerint Magyarország az uniós igazságügyi miniszterek nyilatkozatát sem írta alá.

Mint arról beszámoltunk, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Unió azért nem adott ki erről azóta sem állásfoglalást, mert a tagállamok közös nyilatkozatát Magyarország megvétózta. Ezért csak Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője adott ki egy nyilatkozatot a saját neve alatt – írja a cikket szemléző Telex.

Az EU igazságügyi miniszterei is kiadtak egy közös nyilatkozatot arról, hogy támogatják a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, ám Magyarország ezt sem írta alá.

A Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa. 

Az elfogatóparancs ellenére a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs hatásköre a gyanúsítottak letartóztatására, jogköreit kizárólag azokban az országokban gyakorolhatja, amik aláírták a bíróságot létrehozó megállapodást – Magyarország köztük van, ugyanakkor hazánk nagy bajban lenne, ha Putyin ide jönne. Moszkva továbbra sem ismeri el az ICC joghatóságát.

Címlapfotó: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

EP: megszavazták a magyar soros elnökség elleni fellépést

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak

képcím

Első fotók a pápalátogatásról - száz gyerek fogadta a Liszt...