Elfogatóparancsot adott ki Putyinra a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság

Startlap - Startlap
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - jelentette be az ICC pénteken. Az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen is kiadták az elfogatóparancsot.

A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kérelmet elbíráló bírói tanácsa Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.
 
Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen – írja az MTI.

Fotó: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

Az ICC közlemény kitér arra is, hogy az elfogatóparancsok általában titkosak, ám tekintettel arra, hogy ezen bűncselekmények elkövetése feltételezésük szerint továbbra is folyamatban van, valamint az elfogatóparancsok nyilvánosságra hozatala hozzájárulhat a további bűncselekmények elkövetésének megakadályozásához, a testület úgy ítélte meg, hogy az igazságszolgáltatás érdeke az, hogy tegyék közzé az elfogatóparancsok kiadásának tényét, a gyanúsítottak nevét, valamint a terhükre rótt bűncselekményeket.

A hvg.hu azt írja, az elfogatóparancs ellenére az ICC-nek semmilyen hatásköre nincs a gyanúsítottak letartóztatására, jogköreit pedig kizárólag azokban az országokban gyakorolhatja, amelyek aláírták a bíróságot létrehozó megállapodást. Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov korábban közölte: Moszkva továbbra sem ismeri el az ICC joghatóságát. 

BBC beszámolója szerint mióta Ukrajnát tavaly februárban megszállták az oroszok, az ukrán kormány becslései szerint több mint 16 000 gyermeket szállítottak át Oroszországba vagy Oroszország által ellenőrzött területekre. Korábban az ENSZ nyomozói szerint az ukrán gyerekek erőszakos kitoloncolása háborús bűnnek minősül. Az ENSZ Ukrajnával foglalkozó vizsgálóbizottsága szerint bizonyítékok vannak több száz ukrán gyermek illegális elszállítására.

Karim Khan, az ICC főügyésze közleményében azt írta, a cselekmények egyebek mellett azt a szándékot mutatják, hogy az érintett gyermekeket véglegesen elszakítsák saját országuktól. A gyermekek közül sokakat örökbe adtak Oroszországban, amit megkönnyített egy, az orosz elnök által kiadott rendelettel módosított, az orosz állampolgárság megadásának eljárását felgyorsító törvény – közölte az MTI.

“Gondoskodnunk kell arról, hogy a feltételezett bűncselekmények elkövetőit felelősségre vonják, és a gyermekeket visszaadják családjuknak és közösségeiknek. 

Nem engedhetjük meg, hogy a gyerekeket hadizsákmányként kezeljék

– fogalmazott.

A Bizottság jelentése szerint Oroszország más háborús bűnöket is elkövetett Ukrajnában. Ide tartoznak a kórházak elleni támadások, a kínzások, a nemi erőszak és a szándékos gyilkosságok.

Az ukrán főügyész üdvözölte az döntését.“A világ kapott egy jelzést, hogy az orosz rezsim bűnöző, vezetése és csatlósai felelősségre lesznek vonva.

Történelmi döntés számunkra és a nemzetközi jog számára.

– írta Andriy Kostin a közösségi médiában kiadott közleményében.

Nem sokkal később reagált a hírre Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök is, aki vécépapírhoz hasonlítottaaz elfogatóparancsot. “A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. Nem kell magyarázni, HOL kell használni ezt a papírt” – mondta Medvegyev a Twitteren, és egy WC-papír emojit helyezett el a szöveg végére.

Címlapfotó: Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Elfogatóparancs Putyin ellen: Magyarország megvétózta a közös...

képcím

Bombariadók sorozata országszerte: nyomoz a rendőrség

képcím

Változás jön a gyógyszerkiváltásnál