Elbúcsúzhatunk az ősztől: a meteorológusok szerint idén nyár lesz helyette

Startlap - Startlap
Az egész kontintensen jóval melegebb lesz a szokásosnál, csak Dél-Európában jön egy csapadékos, viharos ősz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós forróság miatt szinte az egész ország területére figyelmeztetést adott ki a hétfői napra – írja az Index. A veszélyjelzés szerint az Alföldön, illetve a városokban 25 Celsius-fok fölé emelkedhet a napi középhőmérséklet. A figyelmeztetés az egész országban elsőfokú, kivéve Vas, Zala és Nógrád megyét.

A hőmérséklet délután 31 és 35 fok között fog alakulni, majd késő estére 22 és 27 fok közé süllyed. Sok napsütés lesz, amit csak néhol zavarnak meg záporok, esetleg zivatarok. Mérsékelt légmozgás várható, de a záporok, zivatarok környezetében átmenetileg a szél is megélénkül majd.

Ugyan a jövő hét végén a hőmérő higanyszála már nem ugrik ilyen magasra, de úgy tűnik, a nyár maradni fog őszre is.

Ősz végéig marad a nyári kánikula 

Az Accuweather meteorológusai szerint csak Dél-Európában lesz egy kicsi ősz, sok esővel és viharokkal. A brit szigeteken, Franciaországban és Németországban egy kicsit enyhül a meleg október folyamán, de így is jóval forróbb lesz majd az idő az ilyenkor szokásosnál.

Skandináviában indokolatlanul meleg, száraz nyár volt, és habár a hőmérséklet mérséklődik, a szárazság maradni fog, ami további erdőtüzeknek kedvezhet, nem így Írországban és Skóciában, ahol sok esőt jósolnak.

Közép- és Kelet-Európában pedig marad a nyár, ami az ezzel járó szárazság miatt bizonyos területeken (Ukrajna, Moldova, Románia) komoly mezőgazdasági problémákat okozhat.

Ez is érdekelhet

képcím

Extra bérlevonással kell büntetni a sztrájkoló tanárokat

képcím

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...