Kiemelt Hírek 2018. július 16.

Elárulták a hős búvár halálát a barlangból mentett thai fiúknak - így reagáltak

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 16.
Ő volt a mentés egyetlen áldozata.

Még kórháziban van az a 12 thaiföldi fiú és edzőjük, akik több mint két hét után menekült meg a Tham Luang-barlang fogságából. Egész eddig úgy tudták, hogy a mentőakció során senki sem halt meg.

Orvosaik nem akarták tovább titkolni már, hogy a hős búvár, Saman Kunan az életét adta, hogy ők esélyt kapjanak a túlélésre. A srácokat és nevelőjüket mellbe vágta a tragédia híre, többen sírásban törtek ki a történtek miatt – írta a Blikk.

Handout / Ministry of Health / Chiang Rai Prachanukroh Hospital / AFP (photographer)

A thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja önkéntesként vett részt a mentőmunkálatokban. Július ötödikén, csütörtök este oxigénpalackokat helyezett el a barlangban az útvonalon, amelyen keresztül a bent rekedt csoportot kimenekíteni készültek. A férfi eljuttatta a palackokat a kijelölt helyre, majd a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette. Megpróbálták újraéleszteni, de a kísérletek nem jártak sikerrel, így a barlangban lelte halálát, életét áldozva a gyerekekért.

“Minden fiút, akit kimentettek, most értesítettek az egyik mentő haláláról. Mindannyian sírtak, tiszta könny volt a szemük, amikor felfogták, mi történt. Részvétnyilvánításul üzeneteket írtak egy grafikára, amely a búvárt ábrázolja, és egy kis csendes megemlékezés is volt” – mondta Chokdamrongsuk Jedsada egészségügyi miniszter.

Fotó: Europress / AFP PHOTO / THAI NEWS PIX / Panumas SANGUANWONG 

Saman Kunan állami tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. Közel ezren gyászolták a különleges szertartáson, amelyet a Wat Ban Nong Khu templomba szerveztek Kunan szülővárosában, Chatuphak Pimanban. Az életét áldozó hős búvár posztumusz kitüntetésben is részesült.

Keresés az oldalon