Egymillió dollárt ajánlottak fel Putyin fejére

Startlap - Startlap
Itthon meghosszabbították a bevándorlási válsághelyzetet. Nem tudni, mit bombáztak éjjel Kijevben. Grúzia is felvételét kéri az Európai Unióba. Az ukrán-orosz válság hírei.

Egymillió dollárt ajánlottak fel Putyin fejére

Egymillió dolláros jutalmat ajánlott fel Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatásáért egy orosz vállalkozó. Alex Konanyikhin nyilvános közösségi oldalán tette a felajánlást. A vállalkozó nem mindennapi “karrierjét” ez a cikk foglalja össze röviden.

A kormány meghosszabbította a bevándorlási válsághelyzetet

A kormány újra módosította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről szóló 2016-os rendeletét. Indoklás nincs, csak újabb határidő.Részletek.

Nem tudni, mit bombáztak Kijevben

Komoly robbanások rázták meg az éjjel Kijevet és más ukrán városokat is. A BBC tudósítása szerint legkevesebb négy robbanást lehetett hallani helyi idő szerint hajnali 3 óra magasságában. (24.hu)

Orosz tankok Herszonban

Orosz katonai járművek Hersonban 2022.03.02-án (EyePress News / EyePress via AFP)

Az orosz csapatok ellenőrzés alá vették Herszont szerdáról csütörtökre virradó éjjel, miután behatoltak a városi tanács épületébe. A Krím-félsziget észak-nyugati részén található városba való behatolásról szóló híreket az amerikai hírszerzés és a helyi polgármester is megerősítette.

Az orosz védelmi minisztérium szerint el is foglalták már Herszont, de Zelenszkij arról beszélt, erről még szó nincs a 250 ezres lakosú kikötővárosban. A polgármester is azt közölte, hogy a behatolás ellenére a város egyelőre ukrán zászló alatt van. (24.hu)

De mi van azzal a nagyon hosszú orosz katonai konvojjal?

A teljes világsajtót bejárta a hír még kedden, hogy a Maxar Technologies műholdképei szerint Fehéroroszország irányából egy 64 kilométeres orosz katonai konvoj halad Kijev felé. Azóta nem nagyon lehetett hallani a menetoszlopról, most viszont John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője ejtett róla néhány szót.

Mint fogalmazott, a több száz harci kocsiból álló konvoj “elakadt”. Szerinte ez annak tudható be, hogy az orosz haderőket jelenleg átcsoportosítják, komoly logisztikai kihívásokkal néznek szembe, és az ukránok ellenállása sem könnyíti meg a dolgukat.

Meg nem erősített hírek szerint a katonák kezdenek kifogyni nemcsak az üzemanyagból, hanem élelemből. Azokon a területeken, amiket az oroszoknak sikerült már ellenőrzés alá venniük, a katonák szinte azonnal élelmiszerek után kutatnak a szupermarketekben. (24.hu)

A Világbank felfüggesztette minden oroszországi és fehéroroszországi programját

A Világbank bejelentette szerdán, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette minden oroszországi és fehéroroszországi programját Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt.

Hangsúlyozták viszont, hogy az IMF megvizsgálja Ukrajna sürgősségi finanszírozás iránti kérelmét – a gyorsfinanszírozási eszközön keresztül -, amelyet az igazgatótanács már a jövő héten meg fog tárgyalni. Emellett az IMF továbbra is dolgozik Ukrajna készenléti hitelkeret-megállapodásának programján, amelynek keretében június végéig további 2,2 milliárd dollár áll rendelkezésre. (MTI)

ENSZ: már egymillió ember menekült el Ukrajnából

Ukrán menekültek Lengyelországban (Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtöktől szerda éjfélig – közölte csütörtök hajnalban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon.

Az egymillió ember Ukrajna lakosságának két százalékát jelenti. Az UNHCR egyúttal figyelmeztetett, hogy a menekültáradatnak messze nincs vége, akár a négymilliót is elérheti ez a szám a végén, sőt, ennél is több lehet.

Az ukrajnai menekültből több mint 505 ezer érkezett Lengyelországba, több mint 116 ezer ember Magyarországra, 79 ezret meghaladta a Moldovába, 71 ezret a Szlovákiába és 131 ezret a Romániába érkezők száma. (MTI)

Zelenszkij: az ukrán nép meghiúsította Oroszország álnok tervét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette egy csütörtök hajnalban megjelent videoüzenetében: az ukrán nép “meghiúsította Oroszország álnok tervét”, hogy megszállja országát, és büszke az ukránok hősies ellenállására.

“Egy hét alatt meghiúsítottuk az ellenség tervét, amelyet évek óta népünk, országunk iránti gyűlöletből szőtt. Békére itt nem lelhetnek, egy percnyi nyugalmuk sem lesz, de élelmük sem” – mondta az elnök a néphez intézett üzenetben, amely Telegram-fiókjában jelent meg.

“Ők nem egy szuperhatalom harcosai, hanem megtévesztett és kihasznált gyerekek” – mondta. Állítása szerint az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 9000 főt.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai közlése szerint Oroszország vesztesége 500 fő, Ukrajnáé pedig 2870 volt akkor. (MTI)

Orosz harci repülőgépek sértették meg a svéd légteret

Négy orosz harci repülőgép megsértette a svéd légteret a Balti-tenger felett szerdán – közölte a skandináv ország hadserege. “A jelen történések tükrében nagyon komolyan vesszük ezt az incidenst” – olvasható a svéd hadsereg honlapján közzétett közleményben. Az esetről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Grúzia is felvételét kéri az Európai Unióba

2008 óta két grúz régió is az oroszok irányítása alatt áll: Dél-Oszétia és Abházia, miután az orosz csapatok kiszorították onnan a grúz katonákat. Bővebben.

Lefoglalták az egyik orosz oligarcha jachtját Hamburgban

A német hatóságok Hamburgban lefoglalták Aliser Uszmanov orosz oligarcha óriásjachtját – írja három hajóipari forrásra hivatkozva a Forbes. A 156 méter hosszú Dilbar nevű jacht a becslések szerint közel 600 millió dollárt ér. Egy fotót is megnézhetsz róla itt.

 

Címlapkép: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Izrael: Itt az idő, hogy a világ cselekedjen, ne hagyja figyelmen...

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Nagy lépés az olimpia felé: legyőzték a svédeket a magyar női...