Egyesült Államok: A demokraták nyerték a képviselőházi választást

Előrejelzések szerint a demokraták megszerzik a többséget a képviselőházban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-07 07:47

MTI/EPA/Katherine Taylor

Előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a képviselőházban a Republikánus Párttól a kedden tartott amerikai félidős választásokon.

A Fox és a CNN hírcsatorna és az NBC televízió által ismertetett prognózisok szerint a demokrata képviselők száma bizonyosan meghaladja majd a többséghez szükséges 218-at a szövetségi törvényhozás 435 fős alsóházában. 

Végleges eredmény ugyan még nem született, de Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva már biztosra mondta a demokrata többséget az alsóházban. 

Lesznek következményei

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió elemzői, köztük Karl Rove, a 2001 és 2009 között hivatalban lévő George W. Bush elnök volt főtanácsadója már azt vette számba, hogyan változhatnak majd a képviselőházi bizottságok elnöki posztjai, és ez milyen következményekkel járhat a republikánus Donald Trump elnökségére.

Szakértők azt jósolták, hogy a demokrata képviselők nem fogják kímélni az elnököt, többek között számon kérik rajta adóbevallásait, amelyeket a 2016-os megválasztása előtti kampányban nem mutatott be. Várható, hogy a két évvel ezelőtti választásokba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálat ügyében is megpróbálnak neki kellemetlen pillanatokat szerezni.

A republikánusok növelhetik többségüket a szenátusban 

A CNN hírtelevízió által ismertetett prognózisok szerint a szövetségi törvényhozás százfős felsőházában 51 helyet birtokló republikánusok kulcsfontosságúnak ítélt győzelmet arattak Indiana, Texas és Észak-Dakota államokban, így részben megőrizve eddigi helyeiket, részben pedig újakat szerezve továbbra is többségben lesznek a szenátusban.

A szenátusban 35 helyet választottak újra, a republikánus szenátorok az eddig ismert eredmények szerint megőrizték bársonyszéküket, a visszavonuló republikánus helyére pedig az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg. 

Ugyanakkor két szenátori helyet elhódítottak a demokratáktól. Észak-Dakotában Kevin Cramer ütötte el az újrázás lehetőségétől Heidi Heitkamp demokrata párti szenátort, Missouriban pedig Claire McCaskill szenátor-asszonynak kellett búcsút mondania a washingtoni munkájának. Josh Hawley államügyész személyében Missouri republikánus szenátort küld a szövetségi törvényhozás felsőházába. 

Vannak, akik történelmet írtak

Először lesz képviselő egy szomáliai-amerikai nő, egy palesztinai gyökerű muszlim asszony, legfiatalabbként bekerült a szövetségi törvényhozásba egy 29 éves képviselőjelölt és először választottak homoszexualitását nyíltan vállaló politikust kormányzóvá. 

Az először megválasztottak mindegyikét a Demokrata Párt jelölte. 

Nancy Pelosi: elég a megosztottságból

Elég a megosztottságból – jelentette ki szerdára virradóra Nancy Pelosi, demokrata párti képviselő, a házelnöki poszt várományosa, aki egyúttal kétpárti együttműködést sürgetett az Egyesült Államok törvényhozásában. 

A politikus elszámoltathatóságot ígért, és hangsúlyozta a demokrata képviselők együttműködési készségét a republikánusokkal. Leszögezte: “mindannyiunknak elegünk van már a megosztottságból”. Hozzátette, hogy pártja képviselői azon iparkodnak majd, hogy helyreálljon a fékek és ellensúlyok alkotmányban is rögzített rendszere.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Feljelentik a köztévét a kiszivárgott felvételek miatt

168ora.hu3 órája

A köztársasági elnök nem írta alá a családi gazdaságokról szóló törvényt

agroinform.hu3 órája

Megosztotta Európát a vétó

demokrata.hu4 órája

Gyászol a sportvilág! Elhunyt a magyar a válogatott csatár

metropol.hu4 órája

Melania Trump ezzel most nem is tehette volna nevetségesebbé magát

joy.hu8 órája

Otthon kapott ki a 'Pool, bajban az Inter, Szoboszlaiék Münchenben veszítettek

eurosport.hosszabbitas.hu13 órája

Érdekes Windows 10 jövő

itbusiness.hu17 órája

Elhunyt a világ legnagyobb futballzsenije, Diego Maradona!

metabro.hu18 órája