Az oroszok tonnaszám égetik a földgázt - nem adják Európának

Startlap - Startlap
Látványos obeliszkdöntéssel romboltak le egy szovjet háborús emlékművet; 3 milliárd dolláros amerikai segély Ukrajnának; elfogyhat a WC-papír a gázválság miatt. Az ukrán-orosz válság hírei.

Az oroszok tonnaszám égetik a földgázt – nem adják Európának

Miközben Európa energiaköltségei az egekbe szöknek, Oroszország nagy mennyiségű gázt éget el, amit szakértők szerint korábban Németországba exportáltak volna. Szakértők becslései szerint naponta mintegy 10 millió dollár (több mint 4,1 milliárd forint) értékű gázt égetnek el a finn határhoz közeli portovajai LNG-terminálban. Az űrből is látni a lángokat. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Látványos obeliszkdöntéssel rombolták le Lettországban a szovjet háborús emlékművet

Lettország fővárosában csütörtökön ledöntötték a Vörös Hadsereg náci Németország felett aratott győzelmének emlékére állított emlékművét, egy szovjet csillagokkal díszített, közel 80 méteres beton obeliszket. A videóért ide kattints.

3 milliárd dolláros amerikai segély Ukrajnának

Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű feletti ellenőrzés visszaadására szólította fel Oroszországot az amerikai és ukrán elnök, közölte a Fehér Ház, miután Joe Biden és Volodimir Zelenszkij telefonon beszélt egymással. Részletek.

Novemberben választás lesz az Egyesült Államokban, a hadsereg már készül a kibervédelemre

A parancsnokság közlése alapján, hírszerzési illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy „Oroszország, Kína és Irán megpróbálhat beavatkozni a választás folyamatába, illetve befolyásolni a választók véleményalkotását”. Bővebben.

Elfogyhat a WC-papír a gázválság miatt

Az energiaipar nehézségei más iparágakra is erős hatással lehetnek. Ennek ékes példája a papíripar, ahol elsőként a WC-papír lehet majd a szűk keresztmetszet. Az okokra ebben a cikkben világítanak rá.

Politico a télről: Ha Európa megnyeri az első fordulót, Oroszország hosszú távon vesztésre áll

A brüsszeli lap szerint Európa legkésőbb az évtized végéig függetlenítheti magát az orosz földgáztól. Részletek.

“Darja Dugina a közszerepléseihez képest sokkal árnyaltabban gondolkodott”

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Darja Duginát 2022. augusztus 20-án robbantották fel Moszkvában. A szélsőséges nézeteiről elhíresült Alekszandr Dugin lányának halála kapcsán Vigóczki Máté Györggyel, az MCC kutatójával a 24.hu beszélgett arról, ki is volt Dugina, milyen szerepet játszott ő és édesapja az orosz politikában. Interjú.

229-en érkeztek Budapestre a háború elől csütörtökön

Magyarország területére csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 7192 fő lépett be, közölte a rendőrség. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10291 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. (24.hu)

Hegyekben állnak orosz luxusautók a finneknél

Mintha egy egzotikusautó-kiállítás lenne a reptér parkolójában, de a ritka és drága típustalálkozónak sokkal drámaibb okai vannak. Ebből a cikkből kiderül.

Fact-check: Mike Tyson nincs az oroszok oldalán

Sok híresség szólalt már fel a háború ellen, de van, akinek egy régi képéhez csak hozzácsapnak egy kitalált idézetet. A Telex Mike Tyson egykori nehézsúlyú világbajnok bokszolóval kapcsolatban eredt a tények nyomába. Íme.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra

képcím

"Dicsőség Ukrajnának!" – mondta az ukrán hadifogoly, majd...