Egy magyar orvos szerint kijárási tilalom kell, vagy emberéletekről mondhatunk le

Dr. Svéd Tamás, az orvosi kamara titkára szerint akár hatósági eszközökkel, de otthon kell tartani a lakosságot, ha esélyt akarunk a járvány ellen. Az aneszteziológus személyes aggodalmairól is beszélt, és sötét jövőt vázolt fel a magyar egészségügy dolgozóinak. Esti hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-03-23 18:53

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Magyar Orvosi Kamara titkára: Ha tömegessé válnak a megbetegedések, olyanokról is le kell mondanunk, akiket megmenthettünk volna

Dr. Svéd Tamás aneszteziológus, a Magyar Orvosi Kamara titkára friss interjújában fejtette ki, hogyan lehetne esélyünk megfékezni a járványt. Svéd saját, személyes aggodalmairól is szólt, valamint kifejtette, mit érhet az egészségügyi dolgozók számára a védőfelszerelés, mi vár rájuk a járvány után, és a háziorvosok szerepéről is beszélt. Dr. Svéd Tamás álláspontját erre a linkre kattintva ismerheted meg.

Orbán Viktor újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be

Az operatív törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján a kormányfő is felszólalt. Orbán Viktor lajstromot készített a rendelkezésre álló eszközökről és a bevethető egészségügyi dolgozók számáról, továbbá közölte a gazdasági védekezéssel kapcsolatos újabb döntéseket. Részletek itt.

A sajtóeseményen Müller Cecília országos tisztifőorvos a fertőzöttekről és a betegség terjedéséről beszélt. Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírussal kapcsolatos bűncselekményekről, valamint a kijárási tilalomról nyilatkozott. Erről bővebben itt olvashatsz.

“Nekem ne adjanak felhatalmazást három hónapra” – Orbán Viktor reagált a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos aggályokra, amit egyelőre megtorpedózott az ellenzék

A miniszterelnök később a parlamentben is megszólalt, ahol reagált az ellenzéki képviselőknek a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos kétségeikre. Mivel az Országgyűlés nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést, nem dönthettek hétfőn nem dönthettek a törvényjavaslatról. Ez nem azt jelenti, hogy a szabályozás nem léphet életbe. Ebből a cikkből gyorsan megérheted, miről szól a kormány által benyújtott törvény, miért aggódik az ellenzék és mit mond erre Orbán, plusz kiderül, mi következik a mai szavazás után.

Fél tucat egészségügyis megfertőzhetett, és kilenc kórházi dolgozó került karanténba a szegedi egyetem koronavírusos rektora miatt

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rovó László, aki a Szegedi Tudományegyetem rektora, sőt, az egyetem koronavírusügyi operatív bizottságának vezetője, ausztria síeléséről március 8-án hazatérve a kötelező házi karantén helyett úgy döntött, visszamegy dolgozni a Rektori Hivatalba, illetve a vezetése alatt álló Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinikára, ahol műtéteket is végzett. Rovó mulasztásának súlyos következményei lettek. A témáról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Találkozott a fertőzött szegedi rektorral, mégis elhagyta a karantént, és hétfő reggel már a parlamentben ült a fideszes képviselő

A “patkányozással” elhíresült MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szúrta ki hétfő kora délután a parlament üléstermében B. Nagy László szegedi fideszes képviselőt, akinek elméletben házi karanténban kéne lennie, mivel ő az egyik olyan politikus, aki a közelmúltban közvetlen kapcsolatba került a fertőzött szegedi rektorral. Bangóné gyorsan lőtt is egy képet a maszkba burkolózott B. Nagyról, amelyet a Facebook-oldalán közölt. A bejegyzésért ide kell kattintani.

Csak remélheted, hogy nem éppen a teszt során kapod el a koronavírust: egy olvasó elmesélte, hogy néz ki a vizsgálat a valóságban

Vasárnap este az Országos Mentőszolgálat egy igen alapos videón mutatta meg, miként vesznek mintát a koronavírus-gyanús betegektől. Az amúgy roppant hasznos felvétel szigorúan a mintavételre koncentrál, de annak valós körülményeit nem tárta fel. A 24.hu egyik, a teszten átesett olvasója ebben a cikkben beszámolt arról, hogyan zajlott a teljes procedúra. Az, hogy a mentőre hat órát kellett várnia, csak az első volt az aggasztó tényezők sorában. Az olvasó hangsúlyozta: az egészségügyi dolgozók erejükön felül teljesítenek.

Annyi gyógyszert veszünk, mint egy 50 milliós ország, egy dán boltban viszont kreatívan számoltak le a pánikvásárlókkal

A hírek szerint a patikusok már azon versengenek, ki tudja felmutatni a leghosszabb blokkot, mert annyira eldurvult a lakosság részéről a gyógyszerek betárazása. Hány centi volt a nyertes blokk? Mik a legkelendőbb áruk a gyógyszertárakban? Hogy bírják a rohamot a patikák, és miért kell várni akár napokat is egy adott készítményre? Van okunk félni a készlethiánytól? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikk.

Mindeközben Dániában szellemes választ adtak a készleteket felhalmozó vásárlóknak: olyan szabályt vezettek be egy üzletben, melynek hatására nem fog akadni olyan vevő, aki ezek után is fel akar majd tankolni kézfertőtlenítőről. Ha kíváncsi vagy az ötletes intézkedésre, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

A koronavírus miatt a hatvani Bosch-gyárnál is drasztikus változások lesznek

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A Robert Bosch Kft. közölte, hogyan érinti a hatvani üzem és a magyarországi Bosch csoport más telephelyeinek működését a járvány miatt kialakult helyzet. Részletek itt.

Képeken a márciusi hótol elfehéredett Magyarország

Hétfőn megérkezett az első tavaszi hó, és mivel sok helyütt a hőmérséklet nem érte el a fagypontot, az ország egyes térségei fehérbe borultak. Mindezt fotókon is megnézheted, méghozzá itt.

Nincs is most fontosabb az identitástudatnál: 10 milliárdot ad a kormány az egyházaknak és a falvaknak egy ködös célra

Újabb két pályázatot hirdetett meg a kormány a Magyar Falu Program keretében, 10 milliárd forintos keretösszeggel, amelyet egyházak és falvak hívhatnak le. Jelen körülmények fényében mindenképp figyelemre méltó a cél, amelyet a program támogatni kívánnak. Részletek itt.

Mai nap hírei

Felmérték a Leonardo da Vinci rajzain lerakódott mikroorganizmusokat

szimpatika.hu4 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu7 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu8 órája

Egyre több fogy a magyarok egyik kedvenc húsféléjéből

agroinform.hu12 órája

Rakovszky Zsuzsa 70 éves

konyvesmagazin.hu13 órája

Párkapcsolatáról vallott Ábel Anita: sármos olasz férfi rabolta el a szívét

femcafe.hu14 órája

"Ennek a kockázatát harminc éve tudja mindenki a Jóskával kapcsolatban"

444.hu18 órája

500 forintért ad 100 GB mobilnetet a Telenor

gsmring.hu18 órája