Kiemelt Hírek 2020. március 23.

Egy magyar orvos szerint kijárási tilalom kell, vagy emberéletekről mondhatunk le

Startlap Kiemelt Hírek 2020. március 23.
Dr. Svéd Tamás, az orvosi kamara titkára szerint akár hatósági eszközökkel, de otthon kell tartani a lakosságot, ha esélyt akarunk a járvány ellen. Az aneszteziológus személyes aggodalmairól is beszélt, és sötét jövőt vázolt fel a magyar egészségügy dolgozóinak. Esti hírösszefoglaló.

Magyar Orvosi Kamara titkára: Ha tömegessé válnak a megbetegedések, olyanokról is le kell mondanunk, akiket megmenthettünk volna

Dr. Svéd Tamás aneszteziológus, a Magyar Orvosi Kamara titkára friss interjújában fejtette ki, hogyan lehetne esélyünk megfékezni a járványt. Svéd saját, személyes aggodalmairól is szólt, valamint kifejtette, mit érhet az egészségügyi dolgozók számára a védőfelszerelés, mi vár rájuk a járvány után, és a háziorvosok szerepéről is beszélt. Dr. Svéd Tamás álláspontját erre a linkre kattintva ismerheted meg.

Orbán Viktor újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be

Az operatív törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján a kormányfő is felszólalt. Orbán Viktor lajstromot készített a rendelkezésre álló eszközökről és a bevethető egészségügyi dolgozók számáról, továbbá közölte a gazdasági védekezéssel kapcsolatos újabb döntéseket. Részletek itt.

A sajtóeseményen Müller Cecília országos tisztifőorvos a fertőzöttekről és a betegség terjedéséről beszélt. Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírussal kapcsolatos bűncselekményekről, valamint a kijárási tilalomról nyilatkozott. Erről bővebben itt olvashatsz.

“Nekem ne adjanak felhatalmazást három hónapra” – Orbán Viktor reagált a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos aggályokra, amit egyelőre megtorpedózott az ellenzék

A miniszterelnök később a parlamentben is megszólalt, ahol reagált az ellenzéki képviselőknek a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos kétségeikre. Mivel az Országgyűlés nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést, nem dönthettek hétfőn nem dönthettek a törvényjavaslatról. Ez nem azt jelenti, hogy a szabályozás nem léphet életbe. Ebből a cikkből gyorsan megérheted, miről szól a kormány által benyújtott törvény, miért aggódik az ellenzék és mit mond erre Orbán, plusz kiderül, mi következik a mai szavazás után.

Fél tucat egészségügyis megfertőzhetett, és kilenc kórházi dolgozó került karanténba a szegedi egyetem koronavírusos rektora miatt

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rovó László, aki a Szegedi Tudományegyetem rektora, sőt, az egyetem koronavírusügyi operatív bizottságának vezetője, ausztria síeléséről március 8-án hazatérve a kötelező házi karantén helyett úgy döntött, visszamegy dolgozni a Rektori Hivatalba, illetve a vezetése alatt álló Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinikára, ahol műtéteket is végzett. Rovó mulasztásának súlyos következményei lettek. A témáról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Találkozott a fertőzött szegedi rektorral, mégis elhagyta a karantént, és hétfő reggel már a parlamentben ült a fideszes képviselő

A “patkányozással” elhíresült MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szúrta ki hétfő kora délután a parlament üléstermében B. Nagy László szegedi fideszes képviselőt, akinek elméletben házi karanténban kéne lennie, mivel ő az egyik olyan politikus, aki a közelmúltban közvetlen kapcsolatba került a fertőzött szegedi rektorral. Bangóné gyorsan lőtt is egy képet a maszkba burkolózott B. Nagyról, amelyet a Facebook-oldalán közölt. A bejegyzésért ide kell kattintani.

Csak remélheted, hogy nem éppen a teszt során kapod el a koronavírust: egy olvasó elmesélte, hogy néz ki a vizsgálat a valóságban

Vasárnap este az Országos Mentőszolgálat egy igen alapos videón mutatta meg, miként vesznek mintát a koronavírus-gyanús betegektől. Az amúgy roppant hasznos felvétel szigorúan a mintavételre koncentrál, de annak valós körülményeit nem tárta fel. A 24.hu egyik, a teszten átesett olvasója ebben a cikkben beszámolt arról, hogyan zajlott a teljes procedúra. Az, hogy a mentőre hat órát kellett várnia, csak az első volt az aggasztó tényezők sorában. Az olvasó hangsúlyozta: az egészségügyi dolgozók erejükön felül teljesítenek.

Annyi gyógyszert veszünk, mint egy 50 milliós ország, egy dán boltban viszont kreatívan számoltak le a pánikvásárlókkal

A hírek szerint a patikusok már azon versengenek, ki tudja felmutatni a leghosszabb blokkot, mert annyira eldurvult a lakosság részéről a gyógyszerek betárazása. Hány centi volt a nyertes blokk? Mik a legkelendőbb áruk a gyógyszertárakban? Hogy bírják a rohamot a patikák, és miért kell várni akár napokat is egy adott készítményre? Van okunk félni a készlethiánytól? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikk.

Mindeközben Dániában szellemes választ adtak a készleteket felhalmozó vásárlóknak: olyan szabályt vezettek be egy üzletben, melynek hatására nem fog akadni olyan vevő, aki ezek után is fel akar majd tankolni kézfertőtlenítőről. Ha kíváncsi vagy az ötletes intézkedésre, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

A koronavírus miatt a hatvani Bosch-gyárnál is drasztikus változások lesznek

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A Robert Bosch Kft. közölte, hogyan érinti a hatvani üzem és a magyarországi Bosch csoport más telephelyeinek működését a járvány miatt kialakult helyzet. Részletek itt.

Képeken a márciusi hótol elfehéredett Magyarország

Hétfőn megérkezett az első tavaszi hó, és mivel sok helyütt a hőmérséklet nem érte el a fagypontot, az ország egyes térségei fehérbe borultak. Mindezt fotókon is megnézheted, méghozzá itt.

Nincs is most fontosabb az identitástudatnál: 10 milliárdot ad a kormány az egyházaknak és a falvaknak egy ködös célra

Újabb két pályázatot hirdetett meg a kormány a Magyar Falu Program keretében, 10 milliárd forintos keretösszeggel, amelyet egyházak és falvak hívhatnak le. Jelen körülmények fényében mindenképp figyelemre méltó a cél, amelyet a program támogatni kívánnak. Részletek itt.

Keresés az oldalon