Egy jó hír, meg egy rossz hír: közelebb az Alzheimer-kór legyőzéséhez; emelkedik a szennyvízben a koronavírus-koncentráció

Startlap - Startlap
Idegsejteket védő gyógyszerhatóanyagokat fejlesztettek Szegeden. Friss koronavírus-adatokat közölt a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hírek – érzelmi töltetüktől függetlenül – azért születnek, hogy az emberek tájékoztatást kapjanak az őket közvetlenül érintő, vagy egyszerűen csak információhoz jussanak a világban aktuálisan zajló eseményekről. Új sorozatunkban mostantól minden nap készítünk egy külön cikket, amely tartalmaz egy jó és egy rossz hírt is; a témákat úgy válogatjuk, hogy a homlokráncolás mellett rögtön mosolyt is csaljunk olvasóink arcára. Következzen tehát egy kellemetlen és egy örömteli beszámoló.

Jó hír

Idegsejteket védő, gyulladáscsökkentő új gyógyszerjelölt vegyületcsalád fejlesztésén dolgoztak uniós támogatással több mint négy éven át a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) szakemberei. Az eredmény többek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór legyőzésében is segíthet. Részletek.

Rossz hír

Az országos helyzetképet tekintve az előző hetek csökkenő, majd stagnáló eredményei után 2021 utolsó hetében enyhén emelkedő tendencia látható a szennyvíz minták átlagos SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában. A mért koncentrációk 10 mintavételi hely esetében az emelkedett, míg 12 város esetében a mérsékelt tartományba sorolhatók. Ha érdekel, mely városokban romlott a helyzet, ebből a cikkből megtudhatod.

(Címlapkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...

képcím

Megszünteti a kormány az oltási igazolványt

képcím

Extra bérlevonással kell büntetni a sztrájkoló tanárokat