Egy 19 éves lány után Móra Ferenc dédunokáját vette célba a kormánypárti sajtó

Azért, mert kiált a gimnazista mellett, akit a saját iskolája és a Fidesz helyi szervezete is keményen támadott, amiért kimondta a véleményét.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-13 16:17

A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium épülete. (Fotó: MTVA/Bizományosi - Jászai Csaba)

Határozott kritikával illette a kormányközeli Magyar Idők Vészits Andreát, Móra Ferenc dédunokáját, miután ő védelmébe vette a híres felmenője nevét viselő vidéki gimnázium diákját, aki megszólalt több tüntetésen is – írja a Magyar Narancs.

A 19 éves Nagy Blanka a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium tanulója, és először a december 20-i kecskeméti túlóratörvény ellenes tüntetésen mondta el véleményét. “Egy undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot. Ez nem a pestis, nem az ebola, nem a kergemarhakór, pedig kicsit hasonlít rá. Ezt a járványt úgy becézzük, hogy Fidesz” – fogalmazott a gimnazista, aki aztán a Hallgatói Önkormányzat január elején tartott demonstrációján is hasonlóan expliciten foglalt állást.

A fiatal lány decemberi felszólalásának rögtön következményei lettek: a gimnáziuma egy – azóta már eltávolított – bejegyzésben a Facebookon jelezte, hogy “elhatárolódnak” a diákjuktól.

A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium vezetősége és tantestülete tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás és a politikai hovatartozás szabadságát. Azonban elhatárolódik a rendezvényeken bármely tanulónk által képviselt méltatlan retorikai stílustól, és kommunikációtól

– ez volt olvasható a tanintézmény oldalán. A Fidelitas Kiskunfélegyháza is gyorsan reagált arra, hogy egy diák nyilvánosan kifejezte véleményét, ami történetesen pont nem egyezik az övékkel. Mint írják, szerintük “Nagy Blanka kulturálatlan megnyilvánulásai nem méltók a Móra Ferenc nevével fémjelzett gimnázium diákjához”, emiatt “Nagy Blanka trágár, vulgáris, obszcén megnyilvánulásait, valamint kulturálatlan viselkedését elutasítjuk, azt minden jó érzésű ember nevében elítéljük”. De a dolog nem ért véget itt, ugyanis ezután a Magyar Idők is szánt pár hasábot Nagy Blanka szavainak. 

Egy frusztrált kislány, akinek színésznői álmai a vártnál nehezebben válnak valóra, öblöset kiáltott (…) akik jobban ismerik Nagy Blankát, azok tudják, hogy vele is a diákok örök mumusa, a matematika babrált ki, ő mégis a Fidesz tagjainak, szavazóinak a dehumanizálásával (…) tudta csak levezetni a benne felgyűlt feszültséget”

– írta a lap teljes bennfentességgel. Móra Ferenc dédunokája viszont kiállt a lány mellett, és a decemberi beszéde után a következőt írta:

Dédapám büszke lenne rá 🙂

Természetesen a Magyar Időknek hozzá is volt néhány keresetlen szava.

Móra Ferenc életművének rajongó tisztelőiként, emlékének hűséges őrzőiként a Magyar Idők szerkesztősége nevében szeretnénk ezúton felhívni Vészits Andrea figyelmét súlyos tévedésére. (…) Móra Ferenc egyáltalán nem lenne büszke azokra, akik az édes anyanyelvünkön folyó közbeszédet a kocsmák körbevizelt budiajtajain látható feliratok szintjére züllesztik. Egyébként pedig méltatlan a neves írót belerángatni ebbe a pöcegödörbe.

A Narancs a történet kapcsán Móra Ferenc Kalcinált szóda című elbeszélésének felütésével zárja a beszámolóját:

Mindenkinek ad a sors fiatalkorában olyan kalandot, amire még öregen is szívdobogva gondol vissza.

Mai nap hírei

Nem kérdés, hogy úton van a következő világjárvány

agraragazat.hu10 órája

John Travolta lánya Budapesten találja meg szíve vágyát

ridikul.hu14 órája

Egy testbeszéd szakértő buktatta le őket! Nagyon megváltozott Meghan és Harry kapcsolata

joy.hu15 órája

Bigster néven fut majd a Dacia új SUV-ja, amely katonai színben érkezik hozzánk

drivemebaby.hu17 órája

Lovaskocsival hajtott a tatai Öreg-tóba – a ló az iszapba ragadt

agroinform.hu17 órája

„Hát ezt nem hiszem el!” – Sebestyén Balázs elárulta, mit gondol a szigorításokról

femcafe.hu19 órája

Hogy merik kétségbe vonni a magyar orvosprofesszorok tisztességét?

demokrata.hu19 órája

Megérkezett a legolcsóbb telefon Snapdragon 888 processzorral

gsmring.hu19 órája