Drámai népességcsökkenés lesz itthon a következő 20 évben

Plusz erősen kitolódik a nyugdíjkorhatár, és tovább nőnek az egyenlőtlenségek - mondja a demográfus. Hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-10-15 09:03

Fotó: Chris McGrath/Getty Images

20 év múlva nagyon kevés lesz a magyar, viszont nagyon sokáig fog dolgozni

Csúf képet fest a jövő vásznára Spéder Zsolt, a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetője: a kedvezőtlen demográfiai folyamatok húsz év múlva jelentősen lecsökkent népességhez és jól kitolt nyugdíjkorhatárhoz vezetnek majd, mindezt egy olyan világban, ahol még nagyobbak lesznek az egyenlőtlenségek, mint most. Spéder részletes prognózisát innen ismerheted meg.

Tényleg nem lesz háború Orbán és Karácsony között? Mivel vághat vissza a főpolgármester, ha a kormány kivérezteti Budapest tömegközlekedését?

Karácsony Gergely és Orbán Viktor mindketten úgy nyilatkoztak az önkormányzati választások estéjén, hogy együttműködésre készülnek egymással. Ezen együttműködésnek egy sarkalatos pontja lesz Budapest tömegközlekedése, amelynek fejlesztése és üzemeltetése a fővárosi önkormányzat legjelentősebb feladata, a kormány nélkül azonban nem megy. Tényleg békés évek jönnek Budapesten? Mi a helyzet jelenleg a város tömegközlekedésével? Mik a tervei Karácsonynak, és milyen eszközei vannak arra, hogy ezeket megvalósítsa? 

Hány településen tudott nyerni az ellenzéki összefogás?

Annak érdekében, hogy lássuk, mennyire volt hatékony országos szinten az önkormányzati választás során az ellenzéki összefogás, ebben a cikkben kiválasztották a száz legnagyobb települést – köztük a fővárosi kerületeket – ahol indult közös jelölt, és megnézték, hogyan szerepelt. 

Egy fiatal édesanya halt meg Nyíregyházán, miután egy mentőatóval ütköztek

Mentővel karambolozott egy kiasutó a hétvégén Nyíregyházán, amelynek következtében egy 31 éves nő meghalt. Arról, miként történt a baleset, itt olvashatod Henrietta párjának megrendítő beszámolóját.

A múltkori Rammstein-fiaskó után a Puskás Stadionban a világítás tesztelése is kellemetlen következménnyel járt

Amikor a hangpróbát végezték a Népstadion helyén épülő új stadionban, a Puskás Arénában, hajnalig ordíttatták ugyanazt a Rammstein-számot, amit aztán az illetékesek elnézést kérve műszaki hibára fogtak. Hétfő este a létesítmény világítását tesztelték, olyan következménnyel, amit vélhetően a Rammsteinhez hasonlóan értékeltek a lakók. Ha érdekel, mi történt, akkor ezt a cikket olvasd el.

Akár 40 százalékkal is visszaeshet a felsőoktatásba felvett diákok száma, ha nem változik a jövőre életbe lépő szigorú szabályozás

Fotó: Chris McGrath/Getty Images

Minderről bővebben erre a linkre kattintva tájékozódhatsz.

Akár tetszik akár nem, a kormány ötévente elkölti egy olimpia árát sporteseményekre, stadionok nélkül is

Közismert dolog, hogy minden sarkon van egy stadionunk, ami mellett épül még további kettő, azt ugyanakkor kevesebben tudják, hogy csak a sportesemények licenceire és rendezésére is irdatlan összeg folyik ki az állam kasszájából.

“Ugye ti is láttátok Németh Szilárd szemében a könnycseppet, amikor Tarlós István felment a színpadra?” – a centrális erőtérről és a NER megszűnéséről folytattak drámai beszélgetést a Hír Tv-n

A Hír TV Sajtóklub című műsora normális esetben arról szól, hogy kormánypárti politikusok gúnyolódva ekézik az ellenzéket. A vasárnapi választás másnapjának estéjén azonban egész más hangulatban értékelték az önkormányzati választás eredményeit a publicisták – köztük Bayer Zsolt és Bencsik András

A halálra gázolt ekhós szekeres magyar vándor emlékére nomád tábort építettek az Őrségben

A tavaly szeptemberben, mindösszesen 23 évesen halálra gázolt Gecse Balázs Gergő ekhós szekerével és állataival járta Európát. A fiú szülei a Facebookon fejezték ki köszönetüket azoknak, akik segítettek gyermekük végakaratának megfelelően létrehozni a nomád pihenőhelyet. A bejegyzést – benne fotókkal az emlékhelyről – itt találod.

A hidegfront előtt még jön a rekordhoz közeli meleg

Fotó: Matt Cardy/Getty Images

Szerdáig helyenként akár 27 fokot is mérhetünk, aztán viszont megérkezik a hidegfront. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod .

Mai nap hírei

Folytatódnak a gumikacsás tüntetések Thaiföldön

kitekinto.hu15 órája

Farkasházi Réka nagykövet lett

napidoktor.hu15 órája

Láttál már 200 kg-os édesvízi halat?

agroinform.hu16 órája

Kiderült mennyibe kerül egy iPhone 12 legyártása az Apple-nek

gsmring.hu17 órája

Ma is hatezer felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu18 órája

Bejött a becslésünk: történelmi mélyponton a búzaterület

mezohir.hu19 órája

Újra lesz itthon is visszaváltási rendszer

transpack.hu19 órája

Megeszi-e az egér a poloskát?

agraragazat.hu19 órája