Dolly megbukott a gimnáziumban Fenyő Miklós és zenekara miatt

Ma 69 éves az énekesnő.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-21 01:04

Dolly, EMeRTon-díjas énekesnő, a volt Dolly Roll együttes tagja 1949. május 21-én született Penczi Mária Ilona néven.

Nem is lehetett volna belőle más, mint előadóművész, már négyévesen énekelni, majd zongorázni kezdett.

1968-ban, 19 évesen már a Hungária együttes kislemezén énekelt, de ezután 12 évet kellett várni arra, hogy újra a zenével foglalkozzon: 1980-ban csatlakozott a Hungáriához.

Dolly így mesélt karrierje kezdetéről a Mélyinterjúk oldalon Sándor Andrásnak:

„Az nem lehet véletlen, hogy épp abban a gimnáziumban alakítottak ki egy klubszobát, ahová jártam, és épp Fenyő Miki zenekara volt az első, aki oda betette a lábát és próbateremként használták. A csapatot akkor még Devilsnek hívták.  Az sem véletlen, hogy lementem hozzájuk, beültem a próbára és tátott szájjal hallgattam, hogy egy zenekar Beatles nótákat játszik. Felálltam, odamentem a társasághoz, felállítottam Fenyőt a zongorától és kérdőre vontam őket, miért nem ismerik azt a dalt, amit már mindenki ismer és „elklimpíroztam” nekik. Tetszett nekik a vagányságom, ezt követően még jó sokáig jártam hozzájuk. Ez azonban az iskola rovására ment, megbuktam, holott az egyik legjobb fejű tanuló voltam. Nagy szégyen volt ez, ezért aztán befejeztem a próbára járást, s attól fogva csak messziről figyeltem Fenyő zenekarát. Közben elmentem dolgozni néhány helyre és 1979-ben megcsörrent a telefonom. Az, hogy ma itt ülök és veled beszélgetek, egyrészt Fenyőnek köszönhető, aki elhívott az új zenekarába, a Hungáriába.”

Hogy miért lett Dolly? Úgy érezte, hogy eredeti neve furcsán hangzott volna, amikor felkonferálják a színpadon, másrészt abban az időben szokás volt művésznevet választani, ezzel is védték magánéletüket a rajongók elől.

1983-ban született meg a Dolly Roll Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor részvételével. Rengeteg helyen felléptek: Ausztriában, Németországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Olaszországban, Ukrajnában, Jugoszláviában és Csehországban is.

2000 őszén jelent meg első önálló albuma, melyhez ő írta a zenét, szöveg, sőt, ő is hangszerelte. Könyvet is írt Dollywood Story címmel.

Kékes Zoltán halálável a Dolly Roll tevékenysége befejeződött, 2017 májusában bejelentette a Dolly Plusssz létrehozását, jelenleg a volt Megasztár-versenyző Palcsó Tamással alkotják a duót.

 

Forrás: Wikipedia, NlcaféMélyinterjúk

Címlapfotó: MTVA – Zih Zsolt

Mai nap hírei

Ebben a magyar házban már nem fizetnek rezsit

alternativenergia.hu4 órája

Kétszázezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs negatív koronavírus tesztje

metropol.hu13 órája

A kilencgyerekes anya, aki viszolygott a terhességtől – Ezt rejtette Viktória királynő erkölcsös otthona

wmn.hu15 órája

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu16 órája

Átigazolás: Négyszerezhetjük pénzünket, ha Ancelotti megint lerabolja a Real Madridot

hatharom.com17 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu17 órája

Olasz sajtó: Magyarország bátor és előrelátó a Szputnyik V vakcina kapcsán

demokrata.hu18 órája

Futószalagon gyártja a kihívó képeket Dominikán Gelencsér Tímea

ifaktor.hu19 órája