Csonka Andrást meglopta egy fiatal kollégája

Startlap - Startlap
Az énekes nagyon kiakadt, de nem tervez jogi lépéseket.

Csonka András kollégája, a 26 éves Szelle Szilárd ugyanazzal a zenei alappal adta elő az Állj meg, kislány című slágert a televízióban, amelyet Pici használ, még az énekes vokálja is hallatszott a háttérben. A dal egyébként Ihász Gábor szerzeménye, és Csonka 1997-ben lépett fel először saját verziójával.

Barátaim hívták fel a figyelmemet arra, hogy ez ugyanaz a verzió. Még a hangomat is lehetett benne hallani, mert a lemezfelvételen a vokálban is énekeltem. Ezek után magam is meghallgattam, és bevallom, meghökkentem. Toleráns ember vagyok és tudom, hogy a zenei alapok elbitorlása áldatlan gyakorlattá vált a honi popszakmában, de ezzel a jelenséggel még nem találkoztam. Én ezt illetlenségnek tartom. Ihász Gábor és Heilig Gábor szerzeménye közkincs, de ha valaki egy tévéműsorban a számomra készült verziót adja elő, ráadásul úgy, hogy a playback-felvételen az én hangom is hallható, ahhoz hivatalos engedély kell, ami nyilvánvalóan pénzbe kerül, hiszen annak idején a BMG lemezkiadó is fizetett a zenészeknek, továbbá a hangszerelő ifjabb Malek Miklósnak, és ennek értelmében a hangfelvétel jogai is náluk vannak

– fogalmazott Csonka András, aki ezzel a dallal kezdte meg popzenei karrierjét.

Szelle Szilárd a Barátok közt című tévésorozatban is feltűnt és a Karinthy Színházban is játszott, jelenleg pedig a József Attila Színház színpadát koptatja, valamint a Music Szellection nevezetű együttesben az Éjjel-nappal Budapestből ismert Reginával énekel. A fiatal kolléga bocsánatot kért zenésztársától.

A tévéfelvételt követően magam is beláttam, nem volt etikus, hogy ugyanazt a zenei alapot használtuk. Három éve töltöttem le az internetről ezt a zenei alapot, és azóta használjuk. Ezt neki is elmondtam, mert a Balatoni nyár felvételét követően egy közös ismerősünktől elkértem a számát, felhívtam és elnézést kértem

– fejtette ki Szelle Szilárd. Csonka András nem tervez lépéseket tenni az ügyben, csupán annyit kért Szilárdtól, hogy ezentúl ne használja az ő verzióját.

 

Ez is érdekelhet

képcím

"Képtelenek vagyunk felfogni” – eltemették Babicsek Bernátot

képcím

Demcsák Zsuzsa elárulta, milyen plasztikai beavatkozást végeztek...

képcím

Tom Cruise megváltozott arcvonásait figyeli a világ egy...