Csomó magyart keresnek külföldre, végzettség nem kell, a fizetés akár 700 ezer, de vajon megéri? 

Startlap - Startlap
Mutatjuk, milyen lehetőségeket kínálnak, és azt is, hogy a külföldi fizetések az ottani életszínvonalat is figyelembe véve milyen magyar bérezésnek felelnek meg.

Számos hirdetésben keresnek külföldre magyar fizikai munkásokat, akiktől legfeljebb némi nyelvtudást várnak, és csillogó fizetést igérnek cserébe. A Pénzcentrum néhány ilyen álláshirdetést szemlézett, majd megnézték, hogy vajon vásárlóerő-paritáson számolva a nyugati országokban kínált fizetések milyen magyarországi bérezéssel ekvivalensek.

Az biztos, hogy rengeteg honfitársunkat sikerült külföldre csábítani, amit a KSH statisztikája is alátámaszt a tavalyi év harmadik negyedévében tapasztalható munkaerőhiányról: ekkor 280-290 ezer dolgozó hiányzott a magyar gazdaságból. Alább megmutatjuk, pontosan mivel is kellene felvenniük a versenyt a hazai cégeknek, hogy megszerezzenek egy-egy munkavállalót.

Fizikai munka félmillióért Bécsben, Hollandiában és Németországban 

Egy bécsi bútorszállító vállalat 50 magyar dolgozót vár bútorok mozgatására. Nyelvtudást nem kérnek, és bruttó 10,5 eurós órabért ajánlanak, plusz lehetőséget a túlórára. Egy 20 munkanapos hónappal és napi 8 óra munkával számolva ez havi bruttó 1600 euró, vagyis több mint 500 ezer forint. Egy holland cég 20-45 év közötti férfiakat keres raktárosnak, itt viszont már kérnek angol nyelvtudást. A fizetés hasonló a bécsihez: havi 1550-1750 eurót ajánlanak, azaz 490-550 ezer forintot. 

A németországi Balingen városában is raktárost keresnek, újfent nyelvtudással, valamint saját autóval. A fizetés havi 1500 euró (470 ezer forint), mínusz a 320 eurós szállás, amit levonva 370 ezer forint marad. Egy másik német településen minimális német tudással rendelkező raktárosokat keresnek 9,5-12,5 eurós órabérrel, ami 20 munkanap és napi 8 munkaóra esetében havi 480-640 ezer forint. Targoncavezetői tanfolyamot is kínálnak, és ők is levonnak valamennyit a fizetésből a szállásért cserébe.

Legyél Angliában raktáros 700 ezerért

Az angliai Tesco, Sainsbury’s, ASDA, illetve  a Culia raktáraiban is várják a 21 éven felüli magyarokat: bruttó 7,38 fontos, illetve 25 év felett 7,83 fontos kezdő órabérrel, heti 40 órás munkaidővel. A próbaidő leteltével a fizetés 9-12 fontra emelkedik. A hirdetés szövege szerint havi nettó 1800-2000 fontot lehet keresni ezeknél a vállalatoknál, ami körülbelül 660-730 ezer forintnak felel meg.

Na de mennyi az annyi?

A világbank 2017-es adatai alapján a fenti 550 ezer forintos holland raktáros fizetés a tulipánok országában olyan életszínvonalat biztosít, amilyet egy itthoni 303 ezer forintos fizetés. Az Angol példa esetében a 730 ezer forint pedig olyan, mintha itthon valaki 402 ezer forintot kapna a kezébe a hónap végén.

Ez is érdekelhet

képcím

Nagy-Britannia: Szigorodik a bevándorlás és a munkavállalás

képcím

Megvan a minimálbér hivatalos, új összege

képcím

Megvan a megállapodás a minimálbérről: akár 560 ezer körül...