Csikos Sándor lett a Nemzet Színésze

Startlap - Startlap
Benedek Miklós helyére választottak új tagot a Nemzet Színészei, a címet Csikos Sándor Jászai Mari- és Kossuth-díjas művész kapta.

Csikos Sándort választották a Nemzet Színészének – jelentette be Facebook-oldalán a Nemzeti Színház.

“A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak.

A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották” – olvasható a bejegyzésben. 

Mint írják, Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett, Kazinczy-díjas magyar színész Karcagon született.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1965-1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1962-1972-ig az Irodalmi Színpad tagja, 1972-től a Debreceni Csokonai Színház, 1974-1975 között a győri Kisfaludy Színház művésze, majd 1975-1984 között pályafutását ismét a Csokonai Színháznál folytatja. Ezt követően a nyiregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatához szegődik, melynek 1990 -1993 között igazgatója. 1993 óta újra a Csokonai Színház társulatának tagja.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Csikos Sándor több mint öt évtizedes pályafutása során kétszáznál is több szerepet játszott el, egyike azon magyar színészeknek, akik a legtöbbször léptek színpadra Az ember tragédiája Luciferjeként.

A Nemzet Színésze címet – Tordy Géza március végi halála miatt – a csütörtöki választást követően is csak tizenegyen viselik: Csikos Sándor mellett Király Levente, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya és Pogány Judit. (Legutóbb Pogány Juditot választották meg az elhunyt Csomós Mari helyére a nemzet színészei.)

Címlapfotó: MTI/Cseke Csilla

Ez is érdekelhet

képcím

Cserhalmi György is beszólt Vidnyánszky Attilának

képcím

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

képcím

Pogány Juditot választották a nemzet színészévé