'Csapás a magyarországi médiapalettára' - ezt írja a külföldi sajtó a Magyar Nemzet megszűnéséről

Startlap - Startlap
Több külföldi lap is a magyar sajtó jövőjéről értekezik.

A magyar választások mellett a a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárásával is foglalkozik a nemzetközi sajtó.

Financial Times: Egyetlen ellenzéki lap marad

A Financial Times című brit üzleti napilap szerint a Magyar Nemzet elvesztése egy újabb csapás a magyarországi médiapalettára, és kérdéseket vet fel az ország független médiájának jövőjével kapcsolatban. A lap bezárása után mindössze egy ellenzéki lap marad, a Népszava, amely viszonylag “puha kritikusnak” számít – írta a cikket jegyző Neil Buckley.

A 80 éves magyar napilap és a vele azonos kiadóhoz tartozó Lánchíd Rádió bezárása strukturális problémákra mutat rá a magyar médiavilágon belül, ahol a túlélésért sokan támaszkodnak az állami szervek és vállalatok hirdetéseire. A kormányt nem támogató kiadóvállalatok azt mondják, kizárják őket az állami hirdetések piacáról.

A kedden napvilágot látott fejlemények megerősítették a független újságírók, az ellenzéki csoportok és a civil társadalom azon félelmeit, hogy a nacionalista-populista Fidesz, mandátumának harmadik egymást követő ideje alatt ismét felléphet ellenük.

APA: Bizonytalan helyzetet tükröznek vissza az események

Az APA osztrák hírügynökség szerdán azt írta, hogy a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió sorsa a magyarországi sajtó bizonytalan helyzetét tükrözi vissza. A választásokat követően a független vagy egyenesen kormányellenes hírforrások attól tartanak, hogy “bedarálja őket a kormánygépezet, ahogy az számos más médiummal is történt az elmúlt években”.

A független hírforrások végső menedékét egyre inkább az online felületek jelentik – fűzte hozzá az osztrák hírügynökség, hozzátéve, hogy az öt legolvasottabb magyar hírportál közül csak az Origo.hu számít Fidesz-közelinek.

A vasárnapi voksolást követően az online médiumok tartanak a legjobban a felülről érkező nyomás erősödésétől. A tekintélyes HVG hetilap honlapján már hétfőn megjelent egy adománygyűjtési felhívás az olvasóközönséghez, de más hírportálok is egyre inkább a közösségi finanszírozásban látják függetlenségük zálogát – írta a hírügynökség.

Ez is érdekelhet

képcím

Nem lehet elérni az Origo, Magyar Nemzet és a Mandiner oldalait

képcím

Orbán rendelettel írta felül a bíróság ítéletét

képcím

A bíróság kimondta: Kásler minisztériuma jogtalanul tiltotta ki...