Catherine Belton: Moszkva több olyan lépést tett, amivel növeli Orbán népszerűségét

Startlap - Startlap
A svájci Zugban húzzák meg magukat az orosz oligarchák; Putyin Teheránba utazik; nagykövetséget nyitott Moszkvában a szakadár donyecki "népköztársaság". Az ukrán-orosz válság hírei.

Catherine Belton: Oroszország több olyan lépést tett, amivel növeli Orbán népszerűségét

Könyörtelennek, elszánt birodalomépítőnek és jó kommunikátornak tartja Vlagyimir Putyin orosz elnököt Catherine Belton, a Putyin emberei című könyv szerzője. A brit Financial Times egykori moszkvai tudósítója folytatja kutatását, és ki akarja deríteni, miért ennyire jó a kapcsolat a Kreml ura és Orbán Viktor között. Részletek.

A svájci Zugban húzzák meg magukat az orosz oligarchák

Bár Svájc februárban bejelentette, hogy csatlakozik az Európai Unió orosz oligarchák elleni szankcióihoz, s a helyi lapok Zug kantont csak „Kis Moszkva” néven emlegetik, de a Gazpromnak éppúgy van itt irodája, ahogy az Északi Áramlat földgázvezetékek üzemeltetőit is itt jegyezték be. Szankciós alpesi kirándulásra invitálta olvasóit a Wall Street Journal. A Világgazdaság cikke.

Orosz lap: Lengyelország Ukrajna egy részének elfoglalását tervezi

Az Izvesztyija cikke szerint Lengyelország Magyarországot és Romániát is kész felhasználni terve megvalósításához. A cikk itt folytatódik.

Elárulta Szijjártó Péter, mennyi plusz gázt akarunk venni az orosz szerződésen felül

JOHN THYS / AFP

Magyarország megkezdte a kereskedelmi tárgyalásokat arról, hogy a hosszú távú orosz gázvásárlási szerződésen felül további legfeljebb 700 millió köbméternyi gázt megvásároljunk a piacról és azt még a fűtési szezon előtt betároljuk – jelentette be egy a mai budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter. Bővebben.

Putyin Teheránba utazik a jövő héten

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Teheránba látogat, ahol Irán és Törökország vezetőivel találkozik – írja a The New York Times. Putyin a közelmúltban valóságos diplomácia rohamot indított, amelynek során a nyugati országokkal szembenálló államoknak próbál katonai és gazdasági támogatást nyújtani, hogy ellensúlyozza az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást és az Oroszország elleni szankciókat. Részletek.

Már legalább negyvenöt halottja van a Csasziv Jar-i lakóház elleni orosz támadásnak

Negyvenötre emelkedett kedden a kelet-ukrajnai Csasziv Jar-i lakóház elleni hétvégi orosz rakétatámadás áldozatainak száma. A szombati támadás lerombolta az ötemeletes épületet, és több mást épületeket is megrongált donyecki városában. A mentőalakulatok kilenc embert húztak ki élve a romok alól. (24.hu)

Zelenszkij nem kommentálta a herszon megyei civil áldozatokról szóló keddi orosz vádakat

Sergei SUPINSKY / AFP

Jelentések szerint legalább hét embert, köztük civileket ölt meg egy nagy lőszerraktár elleni ukrán rakétacsapás az Oroszország által megszállt Herszon tartományban, Nova Kahovka városban. Az ukrán elnök reakciójáról itt olvashatsz.

Újabb orosz csapás Harkiv megyében: 1 halott, 5 sebesült

Oleg Szinjehubov ukrán regionális közigazgatási vezető szerint legalább öt ember megsérült, egy pedig meghalt egy orosz támadásban Harkiv régióban. Szinjehubov szerda reggel azt írta a Telegram csatornáján: „Folytatódik az orosz megszállók által elkövetett terror Harkiv régió polgári lakossága ellen.” A regionális vezető azt is közölte, hogy éjszaka az ukrán erők hiúsítottak egy, a térség ellen tervezett orosz rakétatámadást. Az állításait független forrásból egyelőre nem erősítették meg és nem cáfolták. (24.hu)

Nagykövetséget nyitott Moszkvában a szakadár donyecki „népköztársaság”

A követség ünnepélyes megnyitóján egyetlen orosz vezető, kormányzati szereplő sem volt jelen. Bővebben.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Földrengés: folyamatosan nő a halálos áldozatok száma...

képcím

Elindult a Hunor mentőszervezet csapata Törökországba

képcím

Földrengések Törökországban, Szíriában - rengeteg a halott