Kiemelt Hírek 2018. június 14.

Bútorantikolás fárasztó csiszolás nélkül?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 14.
Egyszerűen megkímélhetjük magunkat a megterhelő munkától.

Hódít a festett és antikolt bútorok divatja. Akármelyik lakberendezési magazint nyitjuk ki, egészen biztosan találunk benne olyan oldalakat, amelyek elbűvölő, vintage stílusú lakásokat mutatnak be. Lehet ilyen bútorokat vásárolni, de akár mi magunk is hozzáláthatunk régi bútoraink felújításához. Különösen, ha vannak olyan darabjaink, melyek valódi fából készültek, és bár a színük már nem tetszik, eddig nem volt szívünk megválni tőlük.

Fotó: Thinkstock

Akit visszarettent a felújítástól az, hogy a kezelt fafelületet alaposan meg kell csiszolni, hogy jó tapadást biztosítsunk a festéknek, azok számára van egy jó hírünk: léteznek olyan festékek, amik egyáltalán nem igényelnek ilyen előkészítést. Csupán zsírtalanítani, megtisztítani kell a festendő felületet, és máris felvihetjük az új színt. A kréta- vagy táblafestéknek nevezett anyaggal tudunk ilyen módon dolgozni.

Fotó: Pinterest

A leghíresebb és legkedveltebb ebben a kategóriában a fogalommá vált Annie Sloan, ami Nyugat-Európában már régóta jelen van az üzletekben, nálunk azonban még nem terjedt el. A krétafestékek színpalettája gyönyörű, elegáns és visszafogott, jól illik a vidéki stílusú bútorokhoz. Nagyon könnyű dolgozni velük. Matt felületet biztosítanak, környezetbarátok és jól tisztíthatók.

Aki igazán különleges eredményre vágyik, kombináljon két összeillő színt, vagy próbálkozzon az antikolással. Ehhez két különböző színt vigyünk fel, majd a második réteget egy kicsit csiszoljuk vissza, hogy az alatta lévő láthatóvá váljon. A profik 3-4 réteggel és színnel is tudják mindezt, amihez a Pinteresten és az Annie Sloan oldalán rengeteg képet találunk, így kellő inspirációhoz juthatunk.

Egyszerűbb módszer az úgynevezett waxolás. A sötét színű viaszt a lefestett, kész bútor éleire, faragásaira vigyük fel, majd töröljük vissza. A viasz kiemeli a mintákat, éleket, és antikolt hatást kölcsönöz.

Keresés az oldalon