Bútorantikolás fárasztó csiszolás nélkül?

Egyszerűen megkímélhetjük magunkat a megterhelő munkától.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-14 08:00

Fotó: Thinkstock

Hódít a festett és antikolt bútorok divatja. Akármelyik lakberendezési magazint nyitjuk ki, egészen biztosan találunk benne olyan oldalakat, amelyek elbűvölő, vintage stílusú lakásokat mutatnak be. Lehet ilyen bútorokat vásárolni, de akár mi magunk is hozzáláthatunk régi bútoraink felújításához. Különösen, ha vannak olyan darabjaink, melyek valódi fából készültek, és bár a színük már nem tetszik, eddig nem volt szívünk megválni tőlük.

Fotó: Thinkstock

Akit visszarettent a felújítástól az, hogy a kezelt fafelületet alaposan meg kell csiszolni, hogy jó tapadást biztosítsunk a festéknek, azok számára van egy jó hírünk: léteznek olyan festékek, amik egyáltalán nem igényelnek ilyen előkészítést. Csupán zsírtalanítani, megtisztítani kell a festendő felületet, és máris felvihetjük az új színt. A kréta- vagy táblafestéknek nevezett anyaggal tudunk ilyen módon dolgozni.

Fotó: Pinterest

A leghíresebb és legkedveltebb ebben a kategóriában a fogalommá vált Annie Sloan, ami Nyugat-Európában már régóta jelen van az üzletekben, nálunk azonban még nem terjedt el. A krétafestékek színpalettája gyönyörű, elegáns és visszafogott, jól illik a vidéki stílusú bútorokhoz. Nagyon könnyű dolgozni velük. Matt felületet biztosítanak, környezetbarátok és jól tisztíthatók.

Aki igazán különleges eredményre vágyik, kombináljon két összeillő színt, vagy próbálkozzon az antikolással. Ehhez két különböző színt vigyünk fel, majd a második réteget egy kicsit csiszoljuk vissza, hogy az alatta lévő láthatóvá váljon. A profik 3-4 réteggel és színnel is tudják mindezt, amihez a Pinteresten és az Annie Sloan oldalán rengeteg képet találunk, így kellő inspirációhoz juthatunk.

Egyszerűbb módszer az úgynevezett waxolás. A sötét színű viaszt a lefestett, kész bútor éleire, faragásaira vigyük fel, majd töröljük vissza. A viasz kiemeli a mintákat, éleket, és antikolt hatást kölcsönöz.

Mai nap hírei

Hackertámadás érte Magyarországot

gsmring.hu12 órája

Olasz államtitkár: az EU zsákutcába kerülhet a V4-ek miatt

demokrata.hu13 órája

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu15 órája

Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története

eurosport.hosszabbitas.hu15 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu15 órája

Fucsovics legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet

igenyesferfi.hu19 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu19 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu19 órája