Búcsút inthetünk a jegyeknek és az ellenőröknek

Okostelefonra letölthető alkalmazások segítségével lehet majd tájékozódni, és a beléptetőkapukat is bevezetik.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-18 12:48

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A modernizáció útján számos újítást vezetnek be világszerte, amelyek közül Magyarországot is egyre több éri el. Ezek az új ötletek könnyebbé teszik az életünket, a tájékozódást, az információszerzést, a különféle szolgáltatások elérését – írja a Portfolio.

Íme néhány fejlesztés, alkalmazás, amelyek a közlekedéshez kapcsolódnak.

Smart City Budapest

A BKK Futárt aligha kell sokaknak bemutatni, amely a budapesti tömegközlekedési eszközöket, menetrendeket, útvonalakat foglalja össze, kiegészítve az aktuális információkkal, mint például a menetrendváltozás. Abban azonban nem segít, hogy, mondjuk, egy forgalmas központban megmutassa, merre található a keresett járat megállója. Itt nyújt segítséget a Lechner Tudásközpont Okos Város adatbázisában is szerepelő Smart City Budapest alkalmazás, amely megkönnyíti a tájékozódást. Az alkalmazáson belül a telefont forgatva, a képernyőn megjelennek az adott irányban lévő tömegközlekedési eszközök megállóinak nevei, illetve a járatszámok.

Rigo elektronikus jegyrendszer

Igaz, még nincs bevezetve a rendszer, de a tesztelése zajlik, és a hírek szerint 2018 nyarától már élesben is be lehet vetni. Ennek a rendszernek a lényege, hogy a papír alapú bérletek és jegyek helyett utazási kártyát vezetnek be, amelyet a megállókban elhelyezett kapuknál vagy más jegyértékesítő berendezéseknél lehet érvényesíteni.

Car-sharing (GreenGo, Mol Limo)

Talán már sokan találkoztak ezekkel a járművekkel Budapesten. Aki nem akar autót vásárolni, de olykor szüksége lenne a gépjárműre, annak ez remek lehetőség. Csak annyi a teendő, hogy regisztrálni kell, utána pedig okostelefonnal már le is lehet foglalni az autókat. Ezekkel a járművekkel ráadásul ingyenes a parkolás a fővárosban, így csak a percalapú használati díjat kell kifizetni a bérlés során.

Ezeken kívül is számos fejlesztéssel lehet találkozni a világban. Ilyen például az okos parkolás, amely alkalmazás segítségével megmutatja, hol vannak szabad parkolóhelyek a környéken, de olyan is kezdeményezés is van, amely megmutatja, mennyi szén-dioxid kibocsátással lehet számolni az adott útvonalon. Sőt Angliában már olyan technológia tesztelését kezdték el, amellyel az autópályák bizonyos szakaszain, menet közben lehet tölteni az elektromos autókat.

Mai nap hírei

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu4 órája

A spanyol sajtó nekiesett Eden Hazardnak

promotions.hu6 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu7 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu8 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu10 órája

Ints búcsút a szemüveg bepárásodásának!

szimpatika.hu13 órája

Hugh Grant egy nagyon fura sztorit osztott meg George Clooney-ról

joy.hu13 órája

Kikapott a Real Madrid, döntős a Bilbao

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája