Brutális menetoszlop halad Kijev felé - Moszkva keményen megfenyegette az uniót

Startlap - Startlap
Ukrajnai támadásra készülnek a fehérorosz határnál. Oroszországot államcsőd fenyegeti. Vizsgálatot indít a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. Macron a francia hadseregnek üzent. Az ukrán-orosz válság hírei.

Brutális menetoszlop halad Kijev felé

A műholdképeket készítő Maxar Technologies amerikai cég közölte, hogy egy 64 kilométer hosszú, meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad Kijevhez észak felől. A Maxarnál ukrajnai támadásra készülő szárazföldi erőket és támadó helikoptereket is láttak műholdképeken Fehéroroszország déli részén – írja az MTI.

Oroszországot államcsőd fenyegeti

Már 56 százalékos valószínűséget látnak az orosz államcsődre a befektetők. Közben a rubel is zuhanórepülésben, már 113 rubelt ér 1 dollár, pedig év elején még 75 rubel/dollár volt az árfolyam. Bővebben.

Oroszország eddigi legkeményebb fenyegetése az Európai Unió felé

Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül, az EU-ban nem értik, hogy milyen veszélyes következményei vannak annak, hogy “a kijevi rezsim mellé álltak” – erről adott ki hétfő este meglehetősen fenyegető hangú közleményt az orosz külügyminisztérium. A Kreml szerint ezzel véget ért az 1945 utáni “békés európai integráció” korszaka – írja a Telex. Részletek.

Ukrán követ: vákuumbombát vetett be Oroszország

Tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai háborúban hétfőn Moszkva – állítja Ukrajna amerikai nagykövete. Olvass tovább a témáról itt.

Hétfőn éjjel is folytatódott Kijev és Harkiv ostroma

Kiégett orosz katonai jármű Harkívban 2022.02.27-én (Ukrainian Armed Forces / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni háborújában hétfőn éjjel is folytatta a főváros, Kijev és a keleti Harkiv ostromát, még ha kisebb intenzitással is.

Harkivban az orosz katonák felrobbantottak több transzformátort, emiatt áramkimaradás és vízhiány keletkezett sok lakásban. Napközben az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a várost, már akkor többtucatnyi civil meghalt és többszáz megsebesült.

Az ukrán állami média jelentette, hogy a déli Herszon város ostroma is elkezdődött, és az oroszbarát szakadárok elfoglalták Nyikolajevka várost a donyecki régióban – írja az MTI.

Megalapozottan gyanítható háborús bűncselekmények

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette hétfőn, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében – írja az MTI. Karim Khan főügyész azt írta közleményében: az ukrajnai helyzet hozzávetőleges áttekintése alapján arra a következtetésre jutott, hogy megalapozottan gyanítható: háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek Ukrajna orosz inváziója közben.

A főügyész magyarázata szerint Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében.

Oroszország nem ismeri el a bíróságot, és a főügyésznek bírósági jóváhagyást kell kapnia ahhoz, hogy elindíthassa a nyomozást – jegyezte meg a dpa hírügynökség.

Washington kerüli a nyílt konfrontációt Oroszországgal

Antony Blinken amerikai külügyminiszter még több Moszkva-ellenes szankciót és Ukrajnának szállítandó még több fegyvert ígért ukrán hivatali kollégájának, Dmitro Kulebának hétfő esti telefonbeszélgetésükben utóbbi elmondása szerint.

Washington viszont visszautasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérését, hogy az Egyesült Államok létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében, ezzel megvédve Ukrajnát az orosz légitámadásoktól. Washington szerint ez nagyon veszélyes volna, mert ezáltal az Egyesült Államok kerülne nyílt konfrontációba Oroszországgal, hiszen az intézkedést az amerikai erőknek ki is kellene kényszeríteniük.

Zelenszkij háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Oroszországot, és kijelentette, hogy ezért nemzetközi bíróság elé kellene állítani. Panaszkodott arra, hogy az orosz hadsereg aközben is folytatta a bombázást Ukrajnában, hogy folytak az ukrán-orosz béketárgyalások az ukrán-fehérorosz határon.

Lengyelországba és Észtországba látogat kedden a brit miniszterelnök

Johnson utazását a Downing Street tájékoztatása szerint az indokolja, hogy e két országot heveny módon érinti a jelenlegi ukrajnai válság.

Nagy-Britannia nemrégiben 350 katonát vezényelt Lengyelországba, és megkezdte az Észtországban állomásozó, eredetileg 900 fős brit katonai kontingens létszámának megkétszerezését is.

Macron a francia hadseregnek üzent

Emmanuel Macron francia elnök a hadseregnek szóló hétfő esti üzenetében azt írta: számít a testület “fokozott óvatosságára” és “kellő visszafogottságára”, ha esetleg belekeveredne az orosz-ukrán konfliktusba.

Emmanuel Macron az Ukrajna ellen csütörtökön elindított orosz inváziót “a Szovjetunió vége óta az orosz rezsim legsúlyosabb és leggátlástalanabb hatalmi megnyilvánulásának” nevezte, emlékeztetve arra, hogy a francia erőknek “rendszeresen voltak súrlódásai az orosz reguláris és irreguláris erőkkel” az Atlanti-óceánon, a Közel-Keleten, a Földközi-tengeren és Afrikában. Arra is emlékeztetett, hogy az orosz államfő a minap különleges készültséget rendelt el az orosz elrettentő erőknél.

Törökország a hadihajók útjába áll

Törökország minden ország hadihajója számára megtiltja az áthaladást a Fekete-tengeren a két tengerszoroson, a Boszporuszon és a Dardanellákon – jelentette be hétfő este Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Legalább négy orosz hajó várakozik jelenleg Törökország döntésére, hogy a Földközi-tengerről a Fekete-tengerre hajózzanak.

Az 1936-ban aláírt montreux-i egyezmény szavatolja Törökország számára a kizárólagos ellenőrzési jogot a két tengerszoros felett háború idején, de az egyik rendelkezése szerint kivételt képez, ha a hajók a bejegyzett támaszpontjukra térnek vissza.

Az orosz-ukrán háború eseményei percről perce itt >>

 

Címlapkép: MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

képcím

Kijev bepereli Magyarországot a gabonaimport-tilalom miatt

képcím

Kim Dzsongun hazaindult páncélvonatán: golyóálló mellényt...