Boross Péter szerint nem jó, ha lenge öltözetű turisták nézegetik a Szent Koronát

A volt miniszterelnök a fedetlen keblű nőktől félti a Koronát.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-09 11:55

MTI/Kovács Tamás

A Szent Koronának a Budavári Palotában lenne a helye a várnegyed rekonstrukciója után – mondják sokan a jobboldalon. L. Simon László is jó ötletnek tartaná, de ez most szerinte nem aktuális. Náray-Szabó Gábor az Országház mellett érvel, Boross Péter viszont aggályosnak tartja, hogy látogatható a parlamentben, mert a lenge öltözetű turisták szerinte nem adják meg a Szent Koronának járó tiszteletet – írja az ATV.

L. Simon: Nem aktuális

L. Simon László volt miniszterelnökségi államtitkár egy 2016-os háttérbeszélgetésen újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: személyes véleménye szerint jó ötlet lenne, ha a többi koronázási jelvénnyel, köztük a Nemzeti Múzeumban lévő koronázási palásttal együtt a Szent Koronát is a felújított Budavári Palotában helyeznék majd el. „Ez ma nem aktuális” – L. Simon László ennyit mondott tegnap, amikor megkérdeztük tőle, hogy fenntartja-e korábbi véleményét, hogy a Szent Koronának a Várban a helye. Igaz, a Budavári Palota felújítása egy nagyszabású, ciklusokon átívelő rekonstrukciós folyamat, nem tudni mikor ér egyáltalán véget.

A jogfolytonosság hangsúlyozása miatt vinnék a Várba

A Szent Korona jelenleg más koronázási jelvényekkel együtt az Országház Kupolacsarnokában látható, az első Orbán-kormány alatt szállították oda a Nemzeti Múzeumból. Akkor a magyar millenniumi ünnepségsorozat nyitányaként, 2000. január 1-jén koronagondnokként Habony Árpád helyezte el a Szent Koronát a kupolateremben kialakított különleges vitrinbe. Az új Alaptörvény, a Nemzeti Hitvallás részben 2012-ben nyilvánította ki hogy „tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország állami folytonosságát és a nemzet egységét…” A jobboldalon “erős” vélemény, hogy a Szent Koronát a megújult Budavári Palotában kell majd elhelyezni, mert szakrális értelemben töretlen a Szent Korona jogfolytonossága Isten és a nemzet között. És ez a jogfolytonosság a magyar nemzet fennmaradásának az alapja – mondják a jobboldalon.

Náray szerint is jobb helyen van az Országházban

Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének az elnöke azonban a status quo, a “konzervatív megoldás” híve; neki az tetszene jobban, ha a Szent Korona az Országházban maradna, az állandóság miatt is – mondta el az atv.hu-nak. Szerinte az Országház épületének az atmoszférája is illik hozzá, és sokan láthatják is.

Boross úgy véli, a Korona nem kapja meg a neki járó tiszteletet

Boross Péter volt miniszterelnök viszont arra a kérdésre, hogy jó ötlet lenne-e a Budavári Palotába helyezni a Szent Koronát, inkább aggályokat fogalmazott meg. Szerinte jelenleg az Országház Kupolacsarnokában a Szent Korona “nem kapja meg azt a tiszteletet, mely évszázadokon keresztül bevésődött a generációkba”. Azt jó döntésnek tartja, hogy kihozták a múzeumból, de szerinte “egy méltóbb elhelyezést” igényelne a Szent Korona a tekintélye és kisugárzása okán a mostaninál. A volt miniszterelnököt a látogatási “metodika” zavarja, az, hogy a Kupolacsarnokban a különböző turistacsoportok odasereglenek, a Szent Koronához és bárki, “oda nem illő öltözékben” látogathatja.

Egyáltalán nem kellene látogatni a Koronát

Fiatalemberek “egy gatyában”, és fiatal nők “lenge öltözetben, fedetlen keblekkel” is odamehetnek, szerinte ennél méltóbb körülményeket kellene teremteni – derült ki Boross Péter szavaiból.
Az ATV munkatársának kérdésére, hogy ezek szerint szigorítani kellene a látogatás rendjén, vagy a megfelelő öltözetet előírni, Boross Péter úgy reagált: Nem kellene látogatni! Legfeljebb évenként, időnként megmutatni. A Szent Korona láthatósága, megtekinthetősége kapcsán a volt miniszterelnök emlékeztetett Magyarország második világháborús hadba lépésére, 1941 nyarára, amikor – elmondása szerint – a távozó amerikai nagykövet azt kérte, hogy még láthassa a Szent Koronát. Boross Péternek összességében az a véleménye, hogy elsősorban nem a Szent Korona helye az elsődleges, hanem az őrzési mód.

 

Mai nap hírei

Dr. Gyurkó Szilvi: „Az életem akkor kezdődött, amikor anyám meghalt” – Csupa szeretetből hallgatott mérgező gyerekkori mondataink

wmn.hu3 órája

Három perc alatt alakul repülővé a szlovák csodaautó

szeretlekmagyarorszag.hu13 órája

Svédországban új csúcsot ért el a járvány

demokrata.hu14 órája

A kétnapos imolai F1-es hétvége TV-közvetítései

f1vilag.hu14 órája

Megváltozik a hagyományos újságírás? - Így működik a mesterséges intelligencia a médiában

startlap.hu15 órája

Az évszázad bankrablását hozta össze két fiatal mosómedve

hamuesgyemant.hu16 órája

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét: 11 nővér és 10 orvos koronás

ezalenyeg.hu19 órája

Szélsőséges időjárás, extrém hideg tél jöhet

agroinform.hu19 órája